Național

28 aprilie, Ziua internationala a victimelor accidentelor de munca

Camelia Stănilă
28 apr 2006 710 vizualizări
Noua accidente mortale de munca s-au petrecut in 2005. Industria lemnului, prelucrarea bauturilor alcoolice si constructiile sint cele mai periculoase domenii de activitate pentru muncitori

Inspectorii de munca au facut un bilant al modului de respectare a protectiei muncii in unitatile din judetul Vrancea, cu ocazia Zilei internationale a victimelor accidentelor de munca, sarbatorita astazi. Nu mai putin de 48 de persoane au suferit accidente de munca in cursul anului 2005, noua dintre acestea fiind accidentate mortal. Industria prelucrarii lemnului si exploatarilor forestiere si domeniul industriei alimentare si prelucrarii bauturilor alcoolice conduc in topul celor mai periculoase sectoare de activitate, cu cite trei accidentari mortale a salariatilor. Alte doua accidente de munca s-au petrecut in domeniul fabricarii de materiale de constructii, un alt accident fiind in domeniul constructii metalice. Sub aspectul imprejurarilor in care s-au produs, cele mai multe accidente de munca au avut loc prin strivire, cadere sau prabusire de materiale. "Din punct de vedere al cauzelor care au generat accidentarea, peste 80% sint urmare a unor manevre gresite, comisiuni a obligatiilor de protectie si securitate a muncii, cauze dependente de executant, sau datorita folosirii de catre angajatori a unor persoane fara pregatire corespunzatoare sau avize speciale la anumite locuri de munca", a atras atentia Victoria Diaconu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea. Potrivit inspectorilor de munca, numarul unor astfel de incidente a scazut insa, comparativ cu 2004. Anul trecut s-au aplicat insa amenzi de 1,5 miliarde de lei vechi in domeniul securitatii si sanatatii in munca, iar in primul trimestru din 2006 sanctiunile s-au ridicat la 490 milioane lei.


Mediu de lucru sanatos


Cu ocazia Zilei internationale a victimelor accidentelor de munca, inspectorii de munca atrag din nou atentia asupra necesitatii unei protectii a muncii, cu caracter preventiv, pentru apararea vietii, sanatatii si integritatii corporale a tuturor angajatilor. Acestia spun ca securitatea muncii este inainte de toate problema managementului, insa cuprinde toate activitatile intreprinderii, precum si pe toti salariatii, indiferent de scara lor ierarhica. Aceasta pentru ca fiecare angajat trebuie sa se simta responsabil

la locul de munca. Pe de alta parte, obiectivul managementului securitatii este asigurarea unor conditii de munca optime, prin identificarea riscurilor la care sint expusi lucratorii, a masurilor de prevenire ce trebuie aplicate, prin instruirea si perfectionarea angajatilor, dar si prin prevenirea bolilor profesionale, accidentelor de munca, a oboselii, toate acestea ducind la cresterea capacitatii de munca. "Strategia protectiei muncii trebuie sa vizeze si resursele umane, atit sub aspectul cantitativ, cit si calitattiv.

Pentru aceasta trebuie sa se aiba in vedere planificarea corecta a necesarului de personal, realizarea unui sistem de instruire, formare si perfectionare a lucratorilor, precum si crearea unui sistem de stimulente si sanctiuni pentru angajati. Promovarea sigurantei si sanatatii profesionale este o investitie pentru viitor, pentru ca astfel intreprinderile vor cunoaste cresteri de beneficii in forma reducerii costurilor aferente imbolnavirilor si o crestere in productivitate", a mai afirmat inspectorul sef Victoria Diaconu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.