Național

Deutschland, uber alles

Ziarul de Vrancea
8 dec 2011 1561 vizualizări
Temerile franco-britanice din 1989, cînd preşedintele Francois Mitterand şi premierul britanic Margaret Thatcher au manevrat să blocheze reunificarea Germaniei de teamă că va deveni o forţă irezistibilă, sînt pe cale să devină realitate, comentează Bloomberg.

Criza financiară din Europa din ultimii doi ani s-a intensificat, iar în 2012 ajung la maturitate datorii pe termen scurt şi lung ale guvernelor din zona euro în valoare de 1.100 miliarde de euro. În aceste condiţii, cancelarul german Angela Merkel l-a obligat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy să bată în retragere şi l-a marginalizat pe premierul David Cameron.
Dominaţia Berlinului a slăbit echilibrul de putere franco-german. Extinderea crizei datoriilor şi încetinirea creşterii economice au urcat costul împrumuturilor Franţei la un nivel record de la înfiinţarea euro, faţă de datoriile Germaniei. Rezultatul ar putea fi o redesenare a hărţii politice, chiar şi Polonia, invadată de Adolf Hitler în 1939, cerînd acum un rol mai puternic al Germaniei.

"Sîntem lider fără voia noastră"

"Sîntem lider fără voia noastră. Am încercat timp de 50 de ani să nu o facem. Germania va trebui se se maturizeze. Este un lucru nou, va fi o perioadă de învăţare şi vor fi făcute greşeli", a declarat într-un interviu Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în Marea Britanie şi Statele Unite, în prezent preşedinte al Conferinţei pentru Securitate din Munchen.
Merkel va merge la summitul UE care a început aseară la Bruxelles cu o agendă anti-criză care subliniază priorităţile germane pentru supravegherea mai strictă a bugetelor şi măsuri către o uniune fiscală, cu un rol minim al Băncii Centrale Europene.
Sarkozy a susţinut propunerile germane şi a obţinut concesii în unele privinţe, dar a renunţat la obiectivul Franţei de a aduce BCE în avangarda luptei anti-criză. "Ce este corect pe o parte a Rinului este corect şi pe cealaltă", a afirmat Sarkozy, referindu-se la fluviul de 1.320 de kilometri care formează o mare parte din frontiera franco-germană. El a arătat, într-un discurs susţinut pe 1 decembrie că istoria şi geografia au făcut ca Franţa şi Germania să fie atît rivale, cît şi partenere.

Teama de Germania Mare

Cele două naţiuni s-au luptat în trei războaie între 1870 şi 1945 şi, după al Doilea Război Mondial, liderii lor au promovat integrarea europeană pentru a preveni să se mai producă şi o a patra confruntare. Însă reunificarea Germaniei în octombrie 1990 a fost considerată un pod prea greu de trecut de către Mitterrand şi Thatcher, potrivit unei scrisori declasificate scrisă de secretarul privat al premierului britanic de atunci, care descrie o întîlnire de la Paris a celor doi lideri.
Potrivit scrisorii, Thacher considera că unificarea va fi "o problemă majoră", iar Germania va cîştiga chiar mai multe teritorii decît pe vremea lui Hitler. Pe de altă parte, Mitterrand ar fi jucat un rol dublu, el considerînd că nu este nevoie să se opună, întrucît liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu va permite reunificarea germană, potrivit memoriilor fostului cancelar Helmut Kohl.
"Una dintre cele mai profunde consecinţe ale crizei euro este că Franţa a fost aproape marginalizată. Modelul balanţei de putere franco-germane a devenit învechit, iar Germania şi alte ţări trebuie să regîndească UE", consideră Gary Smith, director general al Academiei Americane din Berlin. Ascensiunea Germaniei a provocat nemulţumiri în Europa şi invective în ţări precum Grecia, unde unii politicieni au comparat cererile germane pentru austeritate cu trecutul nazist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.