Național

COLOANA de stiri internationale:Mai mulţi ziarişti închişi în 2010 decît în 2009

Ziarul de Vrancea
8 dec 2011 1394 vizualizări
Numărul jurnaliştilor închişi în întreaga lume a crescut cu peste 20%, ajungînd la cel mai înalt nivel de la mijlocul anilor 1990, a anunţat ieri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

Grupul de apărare a presei susţine în cel mai recent raport că în Iran sînt în prezent închişi mai mulţi jurnalişti decît în orice altă ţară. Astfel, în Iran sînt după gratii 43 din cei 179 de jurnalişti închişi în întreaga lume, conform datelor de pînă la 1 decembrie ale CPJ.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a precizat că represiunea postelectorală a guvernului iranian din 2009 a dat startul unei campanii de trimitere a jurnaliştilor la închisoare, campanie ce continuă şi astăzi.
"Numărul arestărilor, interogărilor şi al persoanelor eliberate pe cauţiune este enorm. Efectul este acela că mulţi jurnalişti ştiu că nu trebuie să abordeze subiecte critice", a spus jurnalistul iranian exilat Omid Memarian.
Printre ţările cu cel mai mare număr de jurnalişti trimişi la închisoare se numără Eritreea, China, Myanmar, Vietnam, Turcia şi Siria, conform studiului CPJ.

Alegeri contestate în Rusia. Medvedev face apel la "calm", Putin o ameninţă pe Hillary Clinton

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut apel ieri, la Praga, la "calm" şi la o "examinare riguroasă" a suspiciunilor de nereguli survenite în urma alegerilor legislative de duminică din ţara sa, relatează France Presse. Opoziţia şi observatorii electorali au semnalat o serie de fraude, iar zeci de mii de ruşi protestează la Moscova, Sankt Petersburg, dar şi în alte oraşe din Rusia pentru a denunţa rezultatele scrutinului. "Trebuie să examinăm toate bănuielile de nereguli, iar pentru aceasta avem comisia electorală şi avem tribunale. Trebuie să examinăm aceasta foarte serios", a declarat Dmitri Medvedev. Pe de altă parte, premierul rus Vladimir Putin a acuzat SUA că au alimentat contestarea împotriva legislativelor şi a avertizat opoziţia în legătură cu orice escaladare, care, a precizat el, va fi reprimată "prin toate mijloacele legitime". Putin a acuzat-o pe secretarul american de stat Hillary Clinton că a "dat semnalul de plecare" pentru contestarea rezultatelor alegerilor legislative şi a apreciat că opozanţii au acţionat "cu susţinerea" Washingtonului.

Româncă arestată în Sicilia fiindcă şi-ar fi bătut soţul paralizat cu o cîrjă

O româncă în vîrstă de 44 de ani a fost arestată în Sicilia sub acuzaţia că i-ar fi agresat cu o cîrjă pe soţul ei, un bătrîn de 85 de ani cu care s-ar fi căsătorit din interes, şi pe fiul acestuia. Femeia a fost arestată sub acuzaţia de rele tratamente aplicate în familie, după ce l-a bătut în mod repetat pe soţul ei în vîrstă de 85 de ani, imobilizat la pat din cauza unei paralizii. În plus, românca este acuzată şi de agresarea fiului bătrînului. Autorităţile italiene suspectează că românca s-ar fi căsătorit cu bătrînul pentru a obţine mai rapid cetăţenia italiană. Cele două victime au fost agresate cu o cîrjă şi au necesitat câteva zile de îngrijiri medicale.

Ultimul islamist care pregătea atentate în Germania a fost arestat

Parchetul federal german a anunţat ieri arestarea unui presupus islamist, la Bochum (vest), "puternic suspectat de pregătirea unor atentate". Germanul Halil S., în vîrstă de 27 de ani, a fost arestat de unitatea specială de luptă împotriva terorismului a poliţiei germane, GSG 9. În paralel cu arestarea sa, au fost percheziţionate 16 apartamente şi două sedii comerciale, în vestul şi nordul Germaniei. Aproximativ 150 de poliţişti au participat la această operaţiune. Halil S. este "puternic suspectat" că face parte dintr-o celulă însărcinată de Al-Qaida cu pregătirea de atentate în Germania. Trei presupuşi membri ai acestei celule au fost arestaţi la sfîrşitul lui aprilie. Tînărul "este puternic suspectat de continuarea pregătirii unor planuri de atentate ale acestei celule, în pofida arestării altor membri" ai acesteia, a precizat Parchetul federal într-un comunicat. Germania, unde au fost pregătite parţial atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, a dejucat, în septembrie 2007, atentate antiamericane în regiunea Sauerland, în vestul ţării.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.