Național

COLOANA de stiri nationale: Oltenii şi cîinii vagabonzi

Ziarul de Vrancea
7 dec 2011 1645 vizualizări
Prima întîlnire publică privind problema cîinilor fără stăpîn s-a transformat la Craiova într-un scandal monstru.

Audierea publică a fost organizată ieri de mai multe asociaţii şi sindicate, între care Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova, Lions Club Craiova, Sindicatul "Forţa Legii" Craiova, iar 71 de persoane au depus depoziţii privind cîinii fără stăpîn din Craiova, însă dintre acestea doar 31 s-au înscris pentru a-şi susţine punctul de vedere în faţa unei comisii. Din comisie au făcut parte mai mulţi profesori universitari, medici şi psihologi. Potrivit regulamentului, participanţii au putut să îşi susţină punctul de vedere în faţa comisiei timp de trei minute. "Primăria şi asociaţiile de proprietari ar trebui să facă nişte ţarcuri în care să stea cinci sau şase cîini care să fie luaţi în evidenţă şi să desemneze o persoană care să aibă grijă de fiecare cîine, iar pe cheltuiala noastră ar trebui să fie hrăniţi şi sterilizaţi. Eu nu cred că astfel ne-ar mai putea deranja întrucît solicit ca ţarcurile să fie puse în locuri retrase", a susţinut unul dintre participanţii la audierea publică.

Hrană pentru deţinuţi?

După finalizarea luările de cuvînt oficiale, mai mulţi participanţi au solicitat zgomotos să îşi susţină punctul de vedere, iar în cele din urmă organizatorii şi-au dat acordul în acest sens, "în afara procedurii oficiale". Astfel, un bărbat de 81 de ani din Craiova a provocat nemulţumiri în rîndul participanţilor după ce a spus că animalele ar trebui să devină hrană pentru deţinuţi. "O să ajungem ca budiştii, să respectăm animalele şi microbii. Propun ca aceşti cîini să fie sacrificaţi, iar persoanele care sînt închise în puşcării să primească carne de cîine. Dacă au greşit şi au fost condamnaţi, atunci să sufere", a spus acesta.
De asemenea, participanţii care s-au declarat în favoarea eutanasierii cîinilor comunitari din Craiova au fost acuzaţi că sînt "criminali fără suflet".
La rîndul său, Flavius Sirop, administratorul SC Salubritate SRL Craiova, societate aflată în subordinea Consiliului Local, a afirmat că adăpostul pentru cîini din oraş nu poate găzdui mai mult de 90 de animale. În baza acestor audieri, comisia de experţi va elabora un raport pe care îl va înainta Consiliului Local Craiova în 19 decembrie.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind cîinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpîn se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi cîinii vor fi "cipaţi".

CCR a confirmat îngheţarea salariilor şi pensiilor

Curtea Constituţională a respins ieri sesizarea depusă de USL la legea prin care se îngheaţă pensiile şi salariile bugetare pentru 2012. Camera Deputaţilor a adoptat în 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate. Ordonanţa prevede pentru 2012 "îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul din anul 2011" şi neacordarea în 2012 a tichetelor de masă, de vacanţă sau de cadou. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi, întrebat despre judecarea de către CCR a sesizării USL, că "penibilii" de la CC vor face ceea ce le spune Traian Băsescu. În 16 noiembrie, preşedintele declara că indiferent care va fi rezultatul sesizării la Curte, "bani nu există", arătînd că "dacă ar exista, s-ar plăti".

PDL a mai pierdut un senator

Senatorul PDL Mircea Cinteză a anunţat, ieri, în plen, că demisionează din calitatea de parlamentar începînd cu data de 9 decembrie, urmare a alegerii sale în conducerea Colegiului Medicilor Bucureşti. "Vă mulţumesc pentru toţi anii în care am lucrat împreună şi în care am fost mîndru că fac parte din această instituţie", le-a mai spus Mircea Cinteză colegilor săi senatori. El a fost ales în Consiliul Colegiului Medicilor Bucureşti. În perioada 29 decembrie 2004 - 22 august 2005, Cinteză a fost ministru al Sănătăţii în Cabinetul Tăriceanu. El este la al doilea mandat de senator. În 2000, senatorul a intrat în PNL pentru ca în decembrie 2006 a să treacă la PLD, devenind membru al PDL odată cu fuziunea dintre PD cu PLD.
În ianuarie 2011, ANI a constatat starea de incompatibilitate în care se află Cinteză, deoarece pe lîngă calitatea de parlamentar a deţinut şi mai multe funcţii de conducere în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Cinteză a contestat actul administrativ emis de ANI, dar a pierdut în prima instanţă de judecată.

Ambasada SUA, impresionată de Kovesi şi Morar

Ambasada SUA apreciază că mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorului şef al DNA, Daniel Morar, au avut "realizări impresionante" şi încurajează "Guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde". "Cooperarea cu procurorii români a fost un alt element cheie în succesul eforturilor noastre de aplicare a legii. SUA apreciază devotamentul, curajul şi integritatea conducerii şi a angajaţilor Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai direcţiilor specializate din cadrul acestei instituţii, Direcţia naţională anticorupţie şi Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi al procurorului şef al Direcţiei naţionale anticorupţie, Daniel Morar, expiră în 2012, după şase ani de realizări impresionante. Încurajăm guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde înalte de integritate, independenţă şi simţ al răspunderii", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA referitor la vizita efectuată ieri la Bucureşti de directorul FBI, Robert Mueller.

Deputat PDL, condamnat cu suspendare pentru acte corupţie

Generalul (r) Eugen Bădălan, deputat PDL, a fost găsit vinovat de fapte de corupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnîndu-l ieri la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. De asemenea, Mihail Popescu şi alte patru persoane au fost condamnaţi la cîte patru ani de detenţie cu suspendare. Instanţa supremă a decis, totodată, pe latură civilă, ca cei şase să plătească în total peste patru milioane de lei. De asemenea, a menţinut sechestrele asiguratorii puse de procurori pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor şi i-a mai obligat pe aceştia la plata a cîte 12.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Decizia nu este definitivă, putînd fi atacată cu recurs. Cei doi generali au fost trimişi în judecată în decembrie 2007 alături de alte patru persoane din subordine. Cei şase au fost acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Ei şi-ar fi încălcat atribuţiile cu ocazia negocierii unui contract de schimb încheiat cu SC Tofan Grup. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.
Cei în cauză ar fi acceptat preţurile supraevaluate impuse de societatea privată, în defavoarea unităţii militare.

Televiziunile generaliste, obligate să difuzeze emisiuni culturale

Televiziunile generaliste trebuie să difuzeze săptămînal cel puţin 120 de minute de emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, iar televiziunile de ştiri 30 de minute, a decis ieri Senatul. Acesta era forul decizional în privinţa acestei iniţiative legislative depuse de deputatul PNL Gheorghe Taloş. Potrivit unui amendament acceptat de senatori, transmiterea acestor programe nu se va putea face în intervalul orar 1.00 - 7.00. Membrii comisiei de specialitate au argumentat adoptarea unei astfel de restricţii prin faptul că astfel se va evita difuzarea emisiunilor culturale la ore fără audienţă.
În sensul legii, sînt emisiuni cu conţinut cultural acele emisiuni în care se transmit, printre altele, muzică clasică, cultă, contemporană, în care sînt prezentate expoziţii de artă plastică şi decorativă, colecţii ale unor muzee. În aceeaşi categorie intră prezentarea de evenimente editoriale, emisiuni de cultivare a limbii române, recitaluri de poezie, recenzii de carte, piesele de teatru prezentate într-un cadru critic sau istoric, transmiterea de spectacole de dans şi de balet, spectacole de circ, emisiunile privind cultura populară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.