Național

Ministerul Sănătăţii vrea să stabilească o sumă fixă la coplată

Ziarul de Vrancea
6 dec 2011 1721 vizualizări
Ministerul Sănătăţii intenţionează de stabilească o sumă fixă pînă la care se percepe coplata, pentru a evita inechităţile faţă de cei care au venituri mari şi care oricum plătesc sume importante la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Secretarul de stat al ministerului, Cristian Anton Irimie, a precizat ieri că fiecare persoană care merge la medic va primi un tichet pentru suma plătită.

Tichetele vor fi păstrate la pacient pînă cînd este atinsă suma fixă stabilită drept plafon de către MS, prin normele de aplicare a legii.
Potrivit Legii 220, publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.
Executivul propunea în noiembrie 2010, cînd a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentînd coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite. De la coplată vor fi scutiţi copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sînt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de pînă la 740 de lei pe lună.
MS preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.