Național

Proiectul de buget adînceşte prăpastia dintre Putere şi Opoziţie

Ziarul de Vrancea
4 dec 2011 648 vizualizări
Schimburi dure de replici au avut loc între premier şi liderul liberal al opoziţiei n PNL are peste 2000 de amendamente propuse

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la TVR, că proiectul bugetului de stat pe anul 2012 a fost realizat astfel încît să fie evitată posibilitatea unor noi tăieri de salarii şi pensii. Potrivit lui Boc, coaliţia de guvernare "nu s-a hazardat într-o viziune populistă, ci a preferat să meargă în Parlament cu un buget responsabil". "Dacă politicienii nu sînt responsabili, compromit viitorul ţării lor. (...) Dacă am dubla pensiile şi salariile ar însemna să închidem această ţară, să ai bani de pe o zi pe alta. Noi nu ne-am hazardat într-o viziune din aceasta, populistă, şi am preferat să mergem în Parlament cu un buget responsabil şi care ne conferă siguranţă. (...) Proiectul bugetului a fost constituit astfel încît să nu ajungem la tăieri de salarii şi pensii", a spus Boc, precizînd că liderii Opoziţiei au propus amendamente care ar conduce la majorarea deficitului bugetar cu aproximativ patru procente.
"Bugetul, aşa cum ni-l cere Opoziţia, este unul de aventură. (...) Preferăm siguranţă şi stabilitate în loc de iresponsabilitate, aşa cum ne cer Ponta şi Antonescu. Domnii aceştia nu văd că nimeni nu mai vorbeşte limba populismului, a deficitelor mari în Europa? Parcă vor cu tot dinadinsul răul acestei ţări, doar pentru a obţine nişte voturi în plus. Am convingerea că românii vor înţelege pînă la urmă că e mai preferabil să mergi pe mîna unor politicieni care spun lucrurilor pe nume, care oferă exact cît suportă economia şi care nu renunţă la cartea responsabilităţii", a adăugat Boc.

Liberalii, de stînga

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a descris ieri proiectul de buget pe anul 2012 ca fiind unul al risipei electorale şi al sărăciei, reflectă "caracterul de tip securistic al statului" în viziunea lui Traian Băsescu şi Emil Boc. "Proiectul de buget şi bugetul reflectă, fără posibilitatea de a masca lucrurile, viziunea Guvernului, a Coaliţiei de guvernare asupra direcţiei în care ţara se îndreaptă. Acest proiect ne arată crudul adevăr dincolo de demagogia, de lozincile, de poveştile actualei puteri. Din punctul de vedere al PNL, susţinut cu cifre, bugetul pe 2012 pe care PDL şi acoliţii săi vor să-l adopte e un buget al risipei electorale, al sărăciei, al umilinţei şi al nedreptăţii. Modul în care acest buget este construit reflectă mentalitatea guvernanţilor, caracterul de tip securistic al statului pe care Băsescu şi Boc îl aşează chipurile reformat în România", a spus Antonescu.
Liderul PNL a explicat că bugetele alocate serviciilor de informaţii au crescut în detrimentul altor instituţii. "În vreme ce fonduri destinate educaţiei, culturii, agriculturii, muncii, protecţiei sociale scad, capitolele care cresc şi în acest an, aşa cum au crescut şi în ceilalţi ani, sînt bugetele destinate instituţiilor de forţă, serviciilor de informaţii, în principal SRI, SIE, SPP, în vreme ce nici salariaţii bugetari, nici pensionarii nu recuperează din pierderile pe care le-au suferit", a afirmat liderul liberalilor. Liderul liberalilor a completat că bugetul pe 2012 poate fi caracterizat drept ilegal şi imoral. "Bugetul pe 2012 poate fi caracterizat ca o lege ilegală şi neregulamentară, ca o lege imorală, ca o lege a subdezvoltării economice care accentuează criza, în loc să o combată. E o lege a umilinţei şi sărăciei românilor, e o lege risipei şi a corupţiei PD şi asociaţilor săi, a politizării fondurilor publice şi nu a priorităţii investiţiilor. În fine, e o lege a subfinanţării educaţiei, sănătăţii şi a administraţiilor locale", a afirmat Antonescu.

Stăm bine, zice premierul

În altă ordine de idei, premierul a explicat că în prezent România nu se înscrie în nici un "scenariu de risc" al Uniunii Europene, avînd una dintre cele mai mici datorii publice din Europa (31% din PIB), inflaţia fiind "cea mai scăzută din ultimii 20 de ani", deficitul bugetar "apropiindu-se de 1,9", şi înregistrîndu-se patru trimestre consecutiv creştere economică. "Trebuie să conservăm ceea ce avem. Noi pregătim o creştere economică cu susţinere pe termen mediu şi lung", a explicat premierul. De asemenea, Emil Boc a subliniat că România are cel mai mare procent din PIB, din UE, alocat investiţiilor, iar rata şomajului este cu două procente sub media europeană.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.