Național

COLOANA de stiri nationale: S-a stins din viaţă regizorul Alexandru Tocilescu

Ziarul de Vrancea
30 nov 2011 572 vizualizări
Regizorul Alexandru Tocilescu a murit marţi seara, la vîrsta de 65 de ani, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Surse medicale au declarat că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată putînd fi fatală. În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme. Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfîrşit de partidă" şi "Comedie roşie". Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) şi "Tristeţea vînzătorului de sticle goale" (1981). În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Stareţa cu două fetiţe renunţă la viaţa monahală

Stareţa de la Mănăstirea Tăriceni din judeţul Călăraşi, care a născut două fetiţe, a trimis o scrisoare Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, în care spune că se retrage din viaţa monahală şi că tatăl celor doi copii ai săi nu este nici preot şi nici călugăr. "Am primit o scrisoare de la maica stareţă, care spune că se retrage din viaţa monahală. În această situaţie, ea va merge la familia sa, undeva în judeţul Iaşi", a spus arhimandritului Rafael Mîţ. Reprezentanţii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor au început o anchetă în cazul maicii stareţe Sebastiana Gîtlan. "Vom face o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de acest lucru. Pînă atunci, ne rugăm pentru sănătatea pruncilor şi a mamei, iar ancheta este în desfăşurare", a declarat diaconul Silviu Dascălu, purtătorul de cuvînt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Oamenii din Tăriceni spun că stareţa a fost numită în urmă cu aproximativ trei ani şi că era dedicată vieţii monahale. "Noi ştim că Sebastiana Gîtlan provine din zona Moldovei şi nu are familie. Era dedicată vieţii bisericeşti, dar ştiu că a mai avut cîndva un necaz, nu ştiu ce a fost şi atunci, dar a mai fost plecată la o mănăstire la Amara. A venit, a plecat de la Tăriceni, apoi s-a întors. Era o persoană foarte atentă cu cei din jur, era apropiată de oameni şi lucra la un proiect pentru extinderea corpului de chilii", a declarat o localnică din Tăriceni. Stareţa de la mănăstirea Tăriceni din judeţul Călăraşi, în vîrstă de 40 de ani, a născut două fetiţe la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucureşti. Reprezentanţii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor declarau, marţi, că stareţa a fost exclusă din rîndul călugăriţelor.
Potrivit site-ului stirileprotv.ro, tatăl ar fi un preot de la Amara, care a fost prezent şi la spital.

CEDO a decis ridicarea imunităţii Gabrielei Bîrsan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis ieri ridicarea imunităţii judecătorului Gabriela Bîrsan, pentru continuarea cercetărilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Curtea însă a respins cererea DNA de ridicare a imunităţii judecătorului român la CEDO Corneliu Bîrsan, soţul magistratului de la instanţa supremă. DNA a solicitat CEDO ridicarea imunităţii de care beneficiază Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi Gabriela Victoria Bîrsan, ca soţie a acestuia, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă. Prin aceeaşi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situaţie nu este acoperită de imunitatea invocată de judecătoarea Gabriela Victoria Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorii DNA au percheziţionat, în 6 octombrie, reşedinţa soţilor Bîrsan, ca urmare a unei investigaţii privind fapte de corupţie în care ar fi implicată Gabriela Bîrsan, în calitate de preşedinte al Secţiei de Contencios.

Elena Băsescu: "Tatăl meu este model"

Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena Băsescu, susţine nu este uşor să fii femeie în politică, cu atît mai mult cu cît eşti fiica şefului statului, precizînd că nu vrea să-şi facă de rîs tatăl, care îi este model, iar despre mama sa spune că este "stîlpul familiei". "Nu este uşor să fii femeie în politică. Să fii tînără şi, pe lîngă toate acestea, fiica preşedintelui este şi mai dificil", a declarat Elena Băsescu într-un interviu acordat jurnal.md. Ea a adăugat că "botezul" său politic a venit odată cu celebra formulă "succesuri". "Am devenit ţinta de ironie pentru adversarii politici, dar şi pentru o parte a presei. Am reuşit să demonstrez că este loc şi pentru tinere în viaţa politică. Femeile pot reuşi în politică, dar trebuie să muncească mult mai mult, să fie cu un minut înaintea bărbaţilor", a continuat fiica preşedintelui României. De asemenea, Elena Băsescu a afirmat că nu vrea să îl facă de rîs pe tatăl său. "Nu am făcut ceva pentru a demonstra cuiva ceva sau să concurez cu tatăl meu. Vreau doar să nu-l fac de rîs, ci să se mîndrească cu mine", a afirmat Elena Băsescu. Ea a catalogat-o pe mama sa, Maria, ca fiind "stîlpul familiei, o femeie tăcută, dar foarte puternică". "Nu m-a încurajat niciodată să mă implic în politică. Cel care m-a sprijinit a fost tata. Dacă fetele iau ca modele femei din domeniul cinematografiei sau alte persoane cunoscute, pentru mine, tatăl meu a fost model", a continuat europarlamentarul PDL.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.