Național

COLOANA: de stiri nationale:Unul din trei romani trăieşte printre gunoaie

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 698 vizualizări
În România, în 2011, doar 72 la sută din populaţie are acces la reţeaua de salubritate, ceea ce înseamnă că trei români din 10 sînt expuşi în orice moment la pericolul microbilor şi virusurilor care pot provoca boli grave - care, în unele cazuri, pot fi mortale.

În anul 1990 procentul era aproape acelaşi, adică de 71 la sută. Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condiţiilor de igienă este diareea infecţioasă, boală care la nivel mondial ucide mai mulţi copii decît o fac HIV-SIDA, malaria şi pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdară şi de condiţiile de viaţă insalubre. În România, mortalitatea cauzată de diareea infecţioasă este de patru ori mai mare decît în Bulgaria şi de două ori mai mare decît în Ungaria. Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precară sînt, de cele mai multe ori, greu de tratat, iar în plus, sînt foarte costisitoare. Femeile din România ajung să trăiască în medie 77 de ani, cu 5 ani mai puţin decît media europeană care este de 82 de ani. La barbaţi, speranţa medie de viaţă este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

La fel de milostivi ca şi ceilalţi europeni

Opt români din zece sînt în favoarea acordării de ajutor pentru dezvoltare pentru a sprijini oamenii din întreaga lume să iasă din sărăcie, o medie apropiată de cea din UE, relevă un sondaj făcut public ieri, la Bruxelles, de Comisia Europeană. Astfel, 28 la sută dintre români consideră "foarte important" ajutorul UE pentru persoanele sărace din ţările în curs de dezvoltare, 49 la sută consideră "destul de important" un astfel de ajutor, 14 la sută - "total neimportant", iar 9 la sută au răspuns "nu ştiu". La nivelul UE, 36 la sută dintre cetăţeni consideră "foarte important" un astfel de ajutor, iar 49 la sută - "destul de important". Totuşi, autorii studiului notează că sprijinul de ajutor pentru dezvoltare s-a diminuat în ultimul an.
Majoritatea respondenţilor (70 la sută) consideră că Africa Subsahariană este zona care are cea mai mare nevoie de ajutor în lupta împotriva sărăciei. Pe următoarele poziţii la acest capitol sînt Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (33 la sută) şi subcontinentul indian (25 la sută).

Încă o zi liberă prin lege?

Propunerea legislativă care prevede ca ziua de 30 noiembrie, cînd este sărbătorit Sfîntul Andrei, să fie declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare a trecut ieri de Senat prin adoptare tacită. Senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit un raport de respingere a propunerii de lege, care este iniţiată de senatorul PNL Emilian Frîncu. Acesta a declarat, pentru Agerpres, că propunerea legislativă urmează să fie transmisă în forma iniţiatorului Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz. Emilian Frîncu a precizat că nu este vorba de încă o zi liberă, ci de celebrarea unei zile care constituie şi ziua românilor de pretutindeni. La sfîrşitul lunii mai, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicita ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată printr-o iniţiativă legislativă sărbătoare legală nelucrătoare.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.