Național

Piloţii avionului, vinovaţi de tragedia de la Iaroslavl

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 654 vizualizări
"Echipajul a apăsat din greşeală pe frîne", se arată în raportul final al experţilor ruşi

O eroare de pilotare se află la originea accidentului de avion din septembrie, de lîngă Iaroslavl, la 300 de kilometri nord-est de Moscova, în care au murit 44 de persoane, inclusiv membrii unei echipe ruse de hochei, a anunţat ieri Comitetul Interguvernamental al Aviaţiei (MAK). "Echipajul a apăsat din greşeală pe frîne" în timpul decolării, a declarat Aleksei Morozov, un oficial al MAK, responsabil cu ancheta, transmite agenţia RIA Novosti. "Comandantul de bord sau cel de al doilea pilot ar fi putut să apese pe aceste pedale" fără să îşi dea seama, a precizat el, confirmînd astfel pista privilegiată încă de la început de către anchetatori.
În plus, în sîngele celui de al doilea pilot au fost relevate urme ale unui sedativ, fenobarbital, potrivit concluziilor Comisiei. "Fenobarbitalul încetineşte funcţionarea sistemului nervos. Cei care iau fenobarbital nu pot fi autorizaţi să piloteze un avion", a subliniat Morozov. Totodată, MAK a denunţat "erori serioase" în antrenarea echipajului şi o "lipsă de control" asupra acestor antrenamente din partea companiei aeriene care opera avionul implicat în accident.
Avionul de tip YAK-42, vechi de 18 ani, s-a prăbuşit la 7 septembrie în apropiere de Iaroslavl. În accident au murit 44 de persoane, inclusiv jucătorii şi antrenorii echipei locale de hochei, Lokomotiv, care plecau spre Belarus, pentru a susţine un meci. În urma acestui accident, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat închiderea companiilor aeriene nefiabile.


Temeri privind o nouă reacţie de fisiune nucleară la centrala Fukushima

Operatorul centralei nucleare accidentate Fukushima a anunţat ieri că a început să injecteze un amestec de apă şi acid boric în unul dintre reactoare, unde o nouă reacţie de fisiune nucleară ar putea să se fi produs.
Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat că este vorba despre reactorul numărul 2 al centralei Fukushima Daiichi, care a fost grav avariată de un seism şi un tsunami gigantic la 11 martie. "Nu putem exclude posibilitatea unei reacţii de fisiune nucleară localizată", a declarat purtătorul de cuvînt al TEPCO, Hiroki Kawamata, adăugînd că injectarea acestor produse reprezintă o măsură de precauţie. Fisiunea nucleară este procesul care se produce de obicei în reactoarele atomice, dar în mod controlat, ceea ce nu este cazul la Fukushima. TEPCO afirmă totuşi că temperatura şi presiunea în interiorul reactorului, precum şi nivelul radiaţiilor, nu s-au schimbat considerabil.
Trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost avariate, precum şi bazinul celui de-al patrulea, după întreruperea alimentării cu electricitate şi oprirea sistemului de răcire, accidente provocate de seismul urmat de un tsunami la 11 martie.
Temerile privind o nouă reacţie de fisiune nucleară au apărut după descoperirea (în curs de confirmare) de gaz xenon 133 şi 135, care sînt generate de fisiunea nucleară.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.