Național

Ce trebuie să facă ţara noastră pentru a fi respectată. Lecţia ucraineană

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 731 vizualizări
România, care a fost complice la uciderea a peste 400.000 de evrei, trebuie să accepte "ororile trecutului său" dacă vrea să fie un "membru respectat al comunităţii naţiunilor", apreciază un parlamentar ucrainean

Dacă vrea să fie un "membru respectat al comunităţii naţiunilor", România trebuie să accepte "ororile trecutului său", afirmă parlamentarul ucrainean Oleksandr Feldman, preşedinte al Comitetului Evreiesc Ucrainean, într-un articol cu titlul "Ignorarea complicităţii României în al Doilea Război Mondial nu este o opţiune", publicat de site-ul ynetnews.com. El adaugă că pe 9 noiembrie, la Kiev, va avea loc o Conferinţă care va sublinia rolul României în Holocaustul din Ucraina şi alte ţări foste sovietice.
Între aliaţii lui Adolf Hitler, românii sînt "prea adesea uitaţi", spre deosebire de Japonia şi Italia, chiar dacă nu au fost motivaţi de "complexul cuceririi globale" ca aceste ţări, ci de un "interes naţional îngust". Parlamentarul ucrainean, care afirmă că Guvernul român a fost complice la uciderea a peste 400.000 de evrei, majoritatea în Ucraina, citează pogromul din 1941 de la Iaşi, unde detaşamente de soldaţi şi poliţişti români au ucis 15.000 de evrei.

Romanii au ucis "cu voioşie"

"Brutalitatea românilor s-a extins peste frontiere, în Ucraina, unde numeroşi evrei au căzut victime forţelor române controlate de germani", continuă Feldman, adăugînd că în timpul "masacrului de la Odesa", tot în 1941, militarii români au luat parte "cu voioşie" la un atac împotriva a peste 19.000 de evrei ucraieni. România nu a recunoscut aceste "genocide atroce" şi numeroase alte acte similare împotriva evreilor români şi ucraineni nici la zece ani de la prăbuşirea comunismului şi a "insultat memoria victimelor" prin faptul că nu şi-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor în România şi în timpul ocupaţiei Ucrainei, subliniază Feldman. În opinia sa, în istoria României există "distorsiuni serioase" ale rolului pe care l-a jucat în război şi Holocaust, iar Guvernul a creat o comisie pentru investigarea acţiunilor din timpul Holocaustului numai după o "presiune internaţională semnificativă".
Comisia a compilat "probe incontestabile implicînd culpabilitatea României în uciderea sistematică a evreilor" şi a conchis că aceasta "poartă responsabilitatea uciderii mai multor evrei decît orice alt aliat al Germaniei", subliniază parlamentarul. În pofida dovezilor privind "distrugerea de comunităţi şi pierderea de vieţi", România şi-a susţinut nevinovăţia, continuă Feldman, adăugînd că "în încercarea de a se dezvinovăţi, a dat constant vina exclusiv pe germani, unguri şi toată lumea din regiune, mai puţin pe regimul român şi poporul care l-a susţinut". Feldman critică, de asemenea, o declaraţie a fostului preşedinte român Ion Iliescu, care aprecia că este "nedrept ca România să fie legată de persecutarea evreilor în Europa" şi că numărul victimelor a fost "exagerat pentru impactul mediatic".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
legionarul, acum 4566 zile, 22 ore, 30 minute, 9 secunde
ce tampenie de articol! ce tara este ucraina ? pamant rusesc,polonezsi romanesc ! are dreptate putin ! intrebati-l pe tradatorul de mihai criminal ce sa intamplat atunci citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.