Național

Romania are un indice "ridicat" de dezvoltare

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 654 vizualizări
Romania se plasează pe poziţia 50 în clasamentul anual al Dezvoltării Umane realizat de ONU, la fel ca în 2010 n topul ţine cont de nivelurile de venit, sănătate şi educaţie ale populaţiei

Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare a făcut public ieri clasamentul privind Indexul Dezvoltării Umane. Pe primul loc pe lista ONU ca dezvoltare umană se află, ca de obicei în ultimii ani, Norvegia, cu o valoare a HDI /indicele de dezvoltare umană/ de 0,943, la un venit naţional brut de 47,557 dolari per capita, o speranţă de viaţă de 81,1 ani şi 17,3 ani de şcolarizare aşteptaţi. Ea este urmată de Australia şi Olanda, SUA fiind pe locul al patrulea. Elveţia se află pe locul al 11-lea, urmată de Japonia.
România se află pe poziţia a 50-a, cu HDI 0,781, un venit naţional brut per capita de 11,046 dolari şi o speranţă de viaţă la naştere de 74 de ani. Ţara noastră este a treia în grupul ţărilor cu un indice de dezvoltare umană ridicat, după Uruguay şi Palau şi urmată de Cuba. Clasamentul este încheiat de Republica Democratică Congo, cu 280 de dolari venit naţional brut per capita şi o speranţă de viaţă de 48,4 ani. Antepenultimul şi penultimul loc le revin tot unor state africane, Burundi şi Niger.
Romania se află la categoria "dezvoltare ridicată", care este cuprinsă între poziţiile 48 şi 95.
Potrivit raportului citat de The Guardian, în ultimii 40 de ani indicele pentru cele mai puţin dezvoltate ţări, care ocupă ultimul sfert din clasament, a crescut cu 82%, dublu faţă de indicele global. Dacă ritmul ar continua pentru următorii 40 de ani, aceste naţiuni ar putea ajunge la standarde de care acum se bucură doar ţările dezvoltate din primul sfert al clasamentului, ceea ce ar fi "o realizare excepţionala pentru dezvoltarea umană globală în mai puţin de un secol". Însă trendul acesta pozitiv riscă să fie puternic afectat pînă în 2050 de riscurile ce ţin de problemele de mediu, pentru că ţările cele mai sărace sînt cele mai afectate de dezastrele provocate de schimbările climatice – inundaţii, secetă, furtuni şi poluare.

X


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.