Național

Plătim taxe pe muncă mai mari decît în Norvegia, Spania sau Anglia

Ziarul de Vrancea
14 oct 2011 576 vizualizări
ersoanele cu venituri mici din Romania suportă cote efective de impozitare ridicate, mai ales în comparaţie cu nivelurile pe care cetăţenii altor state dezvoltate le plătesc, arată un studiu al KPMG

Romania se numără printre ţările cu cele mai mari cote de contribuţii sociale cumulate la nivel de angajat şi angajator, situîndu-se pe locul 18 dintr-un număr de 87 de ţări participante la un studiu realizat de KPMG şi surclasînd ţări dezvoltate precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie. "Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate socială romanesc le oferă în comparaţie cu aceste ţări, poziţia Romaniei în clasament aduce motive de îngrijorare", a declarat într-un comunicat Daniela Oprescu, Director al echipei de International Executive Services în cadrul KPMG Romania.

Ţările cu cele mai mari cote

Potrivit studiului, Franţa are cea mai mare cotă de contribuţii sociale cumulate pentru angajat şi angajator, de peste 50%, urmată de Belgia cu 48%. În Romania, nivelul contribuţiilor sociale pentru condiţiile normale de muncă este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori.  "Avînd în vedere nevoile tot mai mari de infrastructură de securitate socială, atît prezente cît şi viitoare, ne aşteptăm ca presiunea asupra unor sisteme deja fragile să continue. Dat fiind fenomenul de îmbătrînire a populaţiei şi faptul că în multe economii există încă incertitudinea revenirii din criză, schemele de securitate socială sînt mai importante acum ca oricînd", a spus Oprescu.  Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara săptămîna trecută că reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia pentru că munca este supraîmpovărată. În opinia guvernatorului, numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decît al celor care beneficiază de impozitele plătite, dar în prezent sînt doar puţin peste patru milioane de angajaţi.

Nivelul optim

Potrivit Mădălinei Racoviţan, partener în Departamentul de Taxe al KPMG în Romania, persoanele cu venituri mici suportă cote efective de impozitare ridicate, mai ales în comparaţie cu nivelurile pe care cetăţenii altor state dezvoltate le plătesc. "Romania nu este un caz singular din acest punct de vedere. Există o dezbatere amplă în Marea Britanie cu privire la cota de impozit de 50% pentru persoanele cu salarii foarte mari, însă se neglijează problema mai presantă a cotelor marginale de impozitare de peste 50% pentru multe dintre persoanele cu venituri medii spre mici, ca efect al presiunii impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale obligatorii şi anulării unor stimulente fiscale", a spus Racoviţan. Ea încurajează Guvernul să continue politica de reducere a cotelor de contribuţii sociale, începută anul trecut şi introducerea plafonării pentru toate tipurile de contribuţii sociale la un nivel rezonabil (inclusiv pentru asigurările sociale de sănătate şi de şomaj).  "O asemenea măsură ar fi de natură să amelioreze nivelul de conformitate a contribuabililor cu prevederile legislative şi, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurări sociale", mai spune Racoviţan. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat în luna august că Guvernul a decis să amîne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori pînă la "momentul optim", deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adopte o asemenea măsură.



(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.