Național

Ultimele pregătiri pentru lansarea primului satelit romanesc

Ziarul de Vrancea
14 oct 2011 518 vizualizări
Satelitul românesc Goliat aşteaptă în Guiana Franceză încărcarea la bordul rachetei Vega pentru ceea ce va fi prima misiune românească în jurul Pământului.

Prima platformă spaţială construită în România, nanosatelitul de tip Cubesat denumit Goliat a fost amînat de mai multe ori succesiv din cauza întîrzierii intrării în operare a lansatorului european, potrivit Space Alliance.
Dacă în prima fază aceste probleme s-au datorat exclusiv testelor efectuate la motoarele rachetei, în ultimul timp problemele de natură tehnică au fost la spaceportul european din Guiana Franceză, acolo unde divizia ArianeSpace îşi desfăşoară activitatea. Chiar dacă şi data vehiculată acum - ianuarie 2012 - nu este sigură o mică întîrziere este mai puţin importantă atîta timp cît zborul în sine va fi un succes.
Proiectul Goliat a fost iniţiat în anul 2005 de agenţia spaţială romană ROSA beneficiind de un buget de 1.500.000 de RON. Tot ROSA s-a ocupat de managementul şi coordonarea consorţiului de firme private care au beneficiat de contracte în cadrul acestui proiect. Este vorba de un nanosatelit de 1kg şi 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, avînd la bord o serie de experimente ştiinţifice: determinarea fluxului de meteoriţi (SAMIS), măsurarea dozei de radiaţii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) şi captarea de imagini cu suprafaţa Pămîntului folosind o cameră de observaţie de 3 mega pixeli instalată la bord şi cu o rezoluţie la sol de aproximativ 21x28m. Goliat va fi operat cu ajutorul a două staţii de sol - una situată la Măgurele şi cealaltă la Marisel, lîngă Cluj. Proiectului românesc şi altor 8 sateliţi din aceeaşi categorie li s-a oferit şansa de a fi lansaţi gratis în zborul inaugural de test al rachetei europene Vega.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.