Național

Scandal în "frăţia" judecătorilor

Ziarul de Vrancea
14 oct 2011 934 vizualizări
Judecătoarea de la instanţa supremă cercetată pentru corupţie le-a reproşat colegilor de la CSM, cu care se afla în relaţii personale, că nu au protejat-o la votul privind încuviinţarea unei percheziţii n în sprijinul ei a sărit şi soţul, magistrat la CEDO

Judecătoarea Gabriela Bîrsan, acuzată de trafic de influenţă de procurorii DNA, a publicat pe site-ul Juridice.ro o scrisoare în care îi întreabă pe cîţiva membri ai CSM - Mona Pivniceru, Cristian Dănileţ, Horaţiu Dumbravă şi Alina Ghica - de ce au aprobat cererea de percheziţionare a domiciliului, deşi au avut diferite legături cu familia sa. "Doamna prof. univ. dr., judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România şi membru al CSM, Mona Maria Pivniceru, atunci cînd v-aţi dat votul pentru avizarea percheziţiei la domiciliul soţilor Bîrsan, aţi spus cumva colegilor dumneavoastră de cîte ori aţi fost în domiciliul respectiv? Aţi spus cumva că, întîmplător, cunoaşteţi una dintre persoanele al cărei nume este atît de vehiculat în legătură cu numele judecătoarei Gabriela Victoria Bîrsan? Doamna prof. univ. dr., judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România şi membru al CSM, oare o minimă atitudine deontologică nu ar fi trebuit să vă determine eventual să vă abţineţi de la exprimarea votului? Eu cred că nu, pentru că a fi judecător înseamnă a fi om înainte de toate, iar dumneavoastră, deşi aţi avut şansa să cunoaşteţi un OM în adevăratul sens al cuvîntului, aţi fost printre puţinii care nu aţi învăţat nimic de la persoana respectivă", se arată în scrisoarea, citată de Hotnews. În aceeaşi epistolă, judecătoarea le "bate obrazul" şi altor membri CSM, cu care familia Bîrsan a întreţinut relaţii personale şi care se fac "vinovaţi" de a nu se fi abţinut de la vot. "Probabil că, la citirea acestor rînduri, veţi fi votat deja în unanimitate şi reţinerea învinuitei, deoarece am convingerea că tot ceea ce a început în seara zilei de 6 octombrie şi va urma nu are NIMIC în comun cu înfăptuirea actului de justiţie pe care l-am slujit cu demnitate şi credinţă peste trei decenii", încheie magistratul.

Mai întîi soţ, apoi magistrat

Judecătorul român la CEDO, Corneliu Bîrsan, a reclamat la CSM măsura percheziţionării locuinţei în care stă soţia sa, Gabriela Bîrsan. El invocă imunitatea dobîndită ca judecător la CEDO, susţinînd că procurorii DNA nu ar fi avut dreptul de a intra în locuinţa sa din Snagov, unde locuieşte Gabriela Bîrsan. Secţia pentru judecători a CSM va lua în discuţie marţi, 18 octombrie, plîngerea profesorului Corneliu Bîrsan. Pe de altă parte, surse din magistratură susţin că imunitatea diplomatică poate fi invocată doar cu privire la locul în care locuieşte demnitarul, în speţă imobilul din Strasbourg pe care îl ocupă profesorul Bîrsan, care are reşedinţa acolo.
Mandatul lui Corneliu Bîrsan (68 de ani) - propus în 2007 de CSM, validat de Guvernul român şi numit de Consiliul Europei - expiră în 31 octombrie 2013. Gabriela Victoria Bîrsan este cercetată pentru trafic de influenţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un contribuabil, acum 4581 zile, 23 ore, 3 minute, 56 secunde
Nesimtirea bugetarilor din justitie a ajuns la niste cote atit de inalte ,incit te apuca nebunia.Cum este posibil ca o judecatoare care-si ia banii din taxele si impozitele pe care toti le platim,sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.