Național

COLOANA: national

Ziarul de Vrancea
9 oct 2011 573 vizualizări
Funeriu îşi explică "inexactitudinile" remarcate de fiica preşedintelui

Daniel Funeriu a explicat, ieri, la ProTV, că a folosit cuvîntul "inexactitudini", explicat în Dicţionarul limbii române editat de Academia Română şi folosit de Eugen Lovinescu sau Mihai Eminescu, adăugînd că nu s-a simţit atacat de comentariile Elenei Băsescu pe Twitter. "Uneori e foarte bine să consultăm şi dicţionarele limbii române. În ultima săptămînă s-a făcut foarte mare caz de utilizarea de către ministrul Educaţiei a cuvîntului privind «exactitudine». Dacă cei care au comentat ar fi avut decenţa să consulte dicţionarul limbii române editat de Academia Română la pagina 175, ar fi văzut că acest cuvînt este în dicţionar, fiind folosit de Lovinescu, Odobescu, de Eminescu", a spus ministrul Educaţiei. Acesta a adăugat că aşa cum Silviu Brucan spunea că "ne va lua 20 de ani să învăţăm democraţia", "poate ne va mai lua încă 20 de ani să învăţăm să vorbim cît se poate de documentat şi de corect". Referitor la comentariul postat de Elena Băsescu pe contul de Twitter, ministrul a spus că nu s-a simţit atacat şi că fiecare are dreptul să spună ce doreşte. Europarlamentarul postase pe contul de Twitter două link-uri către ştiri despre faptul că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent marţi la Comisia de învăţămînt, a criticat luările de cuvînt ale unor deputaţi din opoziţie, care ar fi uzat de "inexactitudini".

Un baschetbalist american a murit după o bătaie într-un club de noapte din Giurgiu

Baschetbalistul american Hardy Chauncey, de la CSS Giurgiu, a murit ieri după-amiază, la scurt timp după ce a ieşit din sala de operaţie, a anunţat Florian Bica, purtătorul de cuvînt al Spitalului "Bagdasar - Arseni", din Bucureşti. Anterior, managerul echipei, Alin Guţă, declara pentru Mediafax că baschetbalistul a fost bătut, iar starea lui este gravă. Incidentul s-a petrecut la cîteva ore de la cîştigarea meciului cu Dinamo. Hardy Chauncey a fost cel mai bun jucător în meciul de sîmbătă seara, pe care echipa sa l-a cîştigat, în prelungiri, cu Dinamo Bucureşti, scor 91-86. Americanul a înscris 22 de puncte, aflîndu-se pe teren tot meciul. "Nu ştiu ce s-a întîmplat, nu avem nici o informaţie clară", a declarat managerul echipei. Coechipierul lui Hardy Chauncey, Levar Seals, a susţinut că nu ştie prea multe amănunte despre incident, el adăugînd că este ciudat că ceilalţi colegi de echipă spun că nu ştiu nimic, n-au văzut nimic. Poliţia nu a fost sesizată că ar fi avut loc o bătaie în clubul unde se afla baschetbalistul. Conform sursei citate, în acest caz au fost deja audiate aproximativ zece persoane, respectiv colegi ai sportivului şi angajaţi ai clubului, fiind ridicate şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

Tudor Sişu a fost prins de poliţişti

Tudor Sişu, fost membru al trupei de hip-hop "La Familia", a fost prins de poliţişti ieri dimineaţă, el urmînd să fie încarcerat pentru executarea unei pedepse de patru ani de închisoare, la care a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic şi consum de droguri, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei, pentru Agerpres. Sişu era dat în urmărire generală, deoarece nu s-a predat Poliţiei şi nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat. El a fost condamnat iniţial de Tribunalul Prahova, decizia acestei instanţe fiind menţinută la Curtea de Apel Ploieşti şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima decizie fiind dată joi seară. Cîntăreţul a primit patru ani de închisoare, pentru trafic, deţinere şi consum de droguri, din care va executa doar un an. Tudor Sişu mai este judecat într-un alt dosar, tot pentru trafic şi consum de droguri, în care a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de detenţie, însă sentinţa nu este definitivă.

Accident cumplit lîngă Roman: 3 morţi şi 14 răniţi

Numărul victimelor accidentului produs, sîmbătă seara, pe drumul european E 85, în localitatea Horia, a ajuns la trei morţi, şase răniţi grav şi opt răniţi uşor, potrivit Biroului de presă al Poliţiei Neamţ. Poliţiştii rutieri au concluzionat şi modul în care s-a produs tragedia: o femeie, Oana S., de 34 ani, care conducea un autoturism Volkswagen în care se aflau doi soţi, de 51 şi 54 ani, a evitat un cîine aflat pe carosabil, iar cînd a încercat să revină pe sensul de mers a intrat în derapaj din cauza carosabilului umed şi s-a izbit, pe contrasens, de un microbuz care transporta persoane. În urma coliziunii, toţi cei trei ocupanţi ai autoturismului au decedat. Microbuzul efectua un transport pe cont propriu, iar firma căruia aparţine are licenţă în efectuarea transportului public de persoane. Vehicolul deţinea copie conformă şi transporta salariaţii unei societăţi de la două puncte de lucru din judeţele Bacău şi Vrancea către domiciliile acestora din localitatea ieşeană Dagâţa. Cei 13 pasageri au suferit răni grave sau uşoare, însă şoferul microbuzului este în comă profundă la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Acesta este cel mai grav accident de circulaţie produs în judeţul Neamţ în ultimii cinci ani.

Migranţii "evadaţi" cu cerşaful din centrul de refugiaţi au fost prinşi

15 migranţi algerieni şi tunisieni care fugiseră din centrul de refugiaţi din localitatea arădeană Horia au fost prinşi sîmbătă după-amiază, aceştia fiind găsiţi ascunşi într-un lan cu porumb din apropiere de Sântana. Vineri seara fuseseră prinşi patru fugari care plecaseră din localitate cu trenul spre Arad. Sîmbătă după-amiază au fost prinşi şi cei 15 - 9 algerieni şi 6 tunisieni. Autorităţile mai urmăresc trei fugari, care, pînă la închiderea ediţiei, nu au fost prinşi, dar există informaţii că s-ar afla tot în apropierea localităţii Sântana. Reamintim că cei 24 de cetăţeni străini - 16 din Algeria şi 8 din Tunisia - care au evadat, în noaptea de miercuri spre joi, din Centrul de Cazare a Străinilor Arad au intrat ilegal în România şi erau luaţi în custodie pînă la retrimiterea în ţările de origine, neavînd dreptul să părăsească instituţia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.