Național

COLOANA de stiri nationale:Geoană îi deplînge pe cîştigătorii alegerilor de anul viitor

Ziarul de Vrancea
30 sep 2011 559 vizualizări
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că viitorul guvern va avea o misiune aproape imposibilă în ceea ce priveşte redresarea economiei ţării, pe fondul problemelor existente deja la nivelul unor state europene, cum ar fi Italia.

"Anul 2012 este unul de răscruce pentru România, în care ori ne vom scufunda, ori vom reuşi să ne menţinem pe linia de plutire. Eu cred că cine vine la guvernare în 2013 va avea o situaţie aproape imposibilă. S-au anunţat 4,6 miliarde de euro împrumuturi de la Fondul Monetar pe care trebuie să le returnăm şi riscul să ne fie tăiate 10 miliarde euro din fondurile structurale pentru că nu ştim să le absorbim. Acum au mai apărut şi chestiuni legate de şocuri economice. Uitaţi-vă la Italia. Faptul că această ţară a fost retrogradată din punct de vedere al ratingului de ţară ne afectează în mod direct", a declarat Mircea Geoană. Potrivit acestuia, în România sînt 800.000 de oameni care muncesc pentru firme cu capital italian, la care se adaugă alţi 1,2 milioane de oameni care muncesc în Italia. "Deci sînt două milioane de români care depind de economia Italiei. Fiecare secundă pe care nu o folosim bine acum este una de risc. Trebuie să găsim cît mai urgent soluţii şi să venim cu programe coerente. Asta este valabil chiar şi pentru guvernul viitor, care poate să vină cu speranţe mari şi să nu poată face nimic", a spus Geoană.

Licitaţii scumpe în vremuri de sărăcie

Lucrările "Ciobănaş pe Valea Doftanei" şi "Întoarcerea de la tîrg" semnate de Nicolae Grigorescu au fost adjudecate, joi seara, la licitaţia "Impresionism şi Postmodernism Românesc" organizată de Artmark la sume care depăşesc 200.000 de euro. Astfel, pentru "Ciobănaş pe Valea Doftanei" s-a licitat pînă la suma de 250.000 de euro, iar pentru "Întoarcerea de la tîrg" pînă la 210.000 de euro. O altă vedetă a acestei sesiuni Artmark a fost tot o pictură a lui Grigorescu, "ţărăncuţă cu fuior coborînd spre casă", fiind cumpărată la 105.000 de euro. Tabloul provine din colecţia doctorului Petru Groza. În urmă cu şapte ani, opera a fost sustrasă din Casa Memorială "Dr. Petru Groza" din Deva, însă a fost recuperată anul acesta. Din cele 109 de loturi puse în vînzare doar patru nu şi-au găsit cumpărători. Valoarea totală a vînzărilor la licitaţia "Impresionism şi Postmodernism Românesc" s-a ridicat la aproape 1.300.000 de euro.

Criza a umplut instanţele cu dosare pînă la refuz

Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, avertizează că, pe fondul crizei economice şi sociale, au crescut "masiv" cauzele noi de pe rolul instanţelor de judecată, adăugînd că este nevoie de o politică de personal coerentă în justiţie. "Avem o creştere explozivă la nivelul instanţelor, la nivel naţional. Avem cifre istorice din păcate, sigur şi pe fondul unei crize economico-sociale care a dus la o creştere masivă de cauze noi pe rolul instanţelor", a spus Dumbravă. Preşedintele CSM a afirmat că, în momentul de faţă, la nivelul justiţiei sunt realizate studii de impact atît legate de introducerea noilor coduri, cît şi pentru crearea "unei politici de personal coerente". Întrebat unde s-au înregistrat creşteri foarte mari de cauze în urma crizei economice, Horaţiu Dumbravă a răspuns că litigiile de muncă şi de contencios administrativ sînt "cele mai lovite". El a explicat că, în comparaţie cu semestrul întîi din 2007, în primul semestru din acest an litigiile de muncă au crescut cu 227 la sută, cauzele de contencios administrativ cu 217 la sută, iar cauzele privind insolvenţa cu 200%. Potrivit sursei citate, în prezent, gradul de ocupare în instituţiile de justiţie din România este de 93 la sută, mai redus cu un procent în cazul judecătorilor. Întrebat cu cât ar trebui să crească numărul angajaţilor din justiţie corelat şi cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, Dumbravă a spus că nu poate da un răspuns concret pînă nu vor fi terminate studiile de impact care sînt în desfăşurare.

Dacă bani nu, atunci măcar faimă

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este de părere că românii nu vor mai pleca la muncă în străinătate atunci cînd România va fi o ţară în care să primeze excelenţa. În opinia sa, "România va creşte inclusiv prin românii de calitate, prin cei bine formaţi, oneşti, muncitori, care lucrează în străinătate". Prezent la conferinţa de presă, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor, a subliniat că nu poate fi îngrădit prin măsuri administrative dreptul la liberă circulaţie al medicilor care au studiat în România. Potrivit rectorului UMF Iaşi, de la începutul anului şi pînă în luna septembrie, aproximativ 1.700 de medici au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a lucra în străinătate, aproape 300 dintre aceştia fiind de la Iaşi.

Piedone intră în PUNR

Primarul Cristian Popescu Piedone, prim-vicepreşedinte al PC, a anunţat, vineri, că demisionează din toate funcţiile deţinute în cadrul acestui partid, rămînînd doar membru. El a spus, într-un comunicat de presă, că îşi va achita în continuare cotizaţia de membru la zi. Pe de altă parte, surse politice au declarat Hotnews.ro că primarul sectorului 4 a bătut palma cu Gabriel Oprea încă de săptămîna trecută şi urmează să se înscrie în UNPR. Piedone ar fi nemulţumit că n-a fost desemnat candidat la primăria Capitalei din partea USL, fapt speculat de adversarii politici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.