Național

COLOANAde stiri nationale: Fost patron de ziar, cercetat penal pentru şantaj

Ziarul de Vrancea
29 sep 2011 686 vizualizări
Judecătoria sectorului 4 a decis, ieri, să nu emită mandat de arestare preventivă pe numele fostului patron al cotidianului "Atac la persoană" Mihai Ghezea, reţinut de procurori pentru şantaj.

Decizia poate fi atacată cu recurs. Ghezea fusese reţinut cu o zi înainte de procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 4, sub acuzaţia că l-ar fi şantajat pe omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Holdingului InterAgro. Surse judiciare spun că, în urmă cu cîteva luni, între Holdingul InterAgro şi ziarul "Atac la persoană" a fost încheiat un contract de publicitate, în valoare de 1.000 de euro lunar, care stipula că jurnaliştii nu vor publica materiale care să afecteze imaginea lui Ioan Niculae sau a companiei. După ce a primit un avans de 3.000 de euro, Mihai Ghezea a cerut majorarea sumei, Ioan Niculae a refuzat, iar Ghezea a reziliat contractul. La scurt timp, ziarul a publicat un articol cu referire la viaţa personală a lui Ioan Niculae. Omul de afaceri a depus o plîngere penală la poliţie, în care îl acuza pe Mihai Ghezea de şantaj.

Ministrul Educaţiei ia în rîs propunerea pentru admitere la facultate fără diplomă de Bac

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat ieri că proiectul de amendare a Legii Educaţiei depus, cu o zi înainte, în Parlament, la iniţiativa parlamentarilor PSD Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu şi Titus Corlăţan, este unul "năstruşnic, iresponsabil, fără nici un fel de corespondent în lume, probabil rezultatul unei cîrdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani". "Este o iniţiativă fără nici un fel de corespondent nici în Europa şi nici unde altundeva în lume. Face parte din ceea ce eu numesc, fără nici un fel de emoţie, şcolarizarea mediocrităţii. (...) Denotă modul şi gîndirea în care acest minister a fost condus, avînd în vedere cine a iniţiat acest lucru. Trebuie să ne gîndim foarte serios dacă această iniţiativă, care prevede în finalul ei faptul că statul trebuie să suporte aceste cheltuieli, nu este şi rezultatul unei cîrdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani", a afirmat ministrul. Parlamentul va dezbate posibilitatea introducerii în universităţi a anului pregătitor, iniţiativă "fulger" de amendare a Legii Educaţiei, depusă miercuri în Parlament şi care prevede posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre cei care nu au diplomă de bac. Proiectul acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte, să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încît pînă la bacalaureatul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor.

CNA amendează Antenele cu 30.000 de lei

CNA a amendat Antena3, cu 20.000 de lei, pentru emisiunile "Sinteza zilei" din 27 iulie şi 21 august, în care moderatorul Mihai Gâdea a "ţipat" la doi interlocutori - Doris Mircea, purtător de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe, şi Gheorghe Ştefan, şef campanie PDL Neamţ. Membrii CNA au fost foarte nemulţumiţi de tonul ridicat al lui Mihai Gâdea, în discuţiile telefonice cu Doris Mircea şi cu Gheorghe Ştefan. "Aici nu avem la ce ne raporta, imparţialitatea nu există în cazul acestui post de televiziune (...) Aceste încălcări sînt foarte evidente, repetate, nu este vorba de imparţialitate, echilibru, separare între opinii şi fapte, este un amalgam, şi toate acestea fac ca această televiziune să fie o organizaţie de partid, nu un post de televiziune", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA. "La ce să mă aştept eu de la jurnaliştii postului, dacă el însuşi, ca director al postului (Gadea, n.r.), se comportă astfel?", s-a întrebat şi Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA. Tot ieri, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei şi postul Antena 1 pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", în care au fost facute afirmaţii despre cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu, dar şi despre soţul ei, Cristian Cioacă, postul încălcînd viaţa privată a acestuia şi a familiei lui.

Tot mai multe românce nasc prin cezariană


  în ultimii zece ani, ponderea naşterilor făcute astfel s-a triplat

Ponderea naşterilor prin operaţie cezariană s-a triplat în ultimii zece ani, astfel că în prezent 30% din naşteri se fac în acest mod, conform unui studiu dat publicităţii ieri de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil. Potrivit unui studiu iniţiat de iniţiat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi realizat în anul 2011, numai 19% din femei au primit de la medici diferite materiale informative, peste 70% din mame informîndu-se pe cont propriu asupra unor aspecte privind sarcina. 10% din femei au declarat că au fumat zilnic în timpul ultimelor 30 de zile ale sarcinii, iar 2% din ele au consumat zilnic băuturi spirtoase sau vin.
63% din femeile intervievate au afirmat că ultima lor sarcină a fost planificată şi că statutul civil a avut o mare influenţă asupra planificării. Astfel, 72% din femeile căsătorite şi-au planificat sarcina şi numai 50% din cele aflate în uniuni consensuale. Aproape toate (97%) au avut o sarcină naturală, 2% din femei au rămas însărcinate în urma unui tratament şi 1% prin fertilizare artificială.
95,5% din femei s-au prezentat cel puţin o dată la consultaţia prenatală, 18% s-au prezentat la cel mult 3 consultaţii şi aproape 80% s-au prezentat la prima consultaţie în primul trimestru de sarcină.
30% din naşteri au fost prin cezariană, această cifră indicînd că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană s-a triplat în România. În cazul femeilor care au născut vaginal, 30% din naşteri au fost provocate.
Nu toate femeile au beneficiat de o acompaniere adecvată în timpul travaliului. Doar 54% din femei au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau a disconfortului nu a depăşit 35%.
Doar 27% din femei au ştiut că au dreptul să aibă un însoţitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat că nu era permisă în sala de travaliu prezenţa unui însoţitor (ales de ele). Studiul a fost realizat pe 490 de femei aflate în spital în perioada post partum şi un număr mare de profesionişti şi decidenţi, cu marja de eroare de ^/-4%.


Guvernul şi-a dat binecuvîntarea pentru reproducerea umană cu terţ donator


n proiectul de lege adoptat alaltăieri urmează să fie discutat în Parlament

Executivul a aprobat, în şedinţa de ieri, proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. Potrivit sursei citate, proiectul de lege conturează cadrul juridic al activităţilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu terţ donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Proiectul de act normativ defineşte dreptul la reproducere, sănătatea reproducerii umane, tehnologiile de asistare medicală a reproducerii umane, noţiunea de donator terţ, accesul la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, infertilitatea, fertilizarea in vitro,  inseminarea artificială şi donarea de material reproductiv.
"De asemenea, în actul normativ sînt cuprinse prevederi referitoare la unităţile sanitare în care se efectuează tehnicile şi procedurile de reproducere umană asistată", precum şi la personalul care le realizează în practică. "Mai mult, sînt specificate modalităţile de realizare a acestei metode de tratament, procedurile şi tehnicile permise şi interzise, obligativitatea prelevării de material reproductiv numai de la donatori în viaţă, obligativitatea consimţămîntului scris, liber, prealabil şi expres al donatorului şi al cuplului solicitant, precum şi obligativitatea informării asupra riscurilor posibile", mai informează Ministerul Sănătăţii.
Criteriile medicale de selecţie a terţului donator vor fi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, iar actul donării este gratuit, identitatea terţului donator fiind confidenţială. MS subliniază faptul că proiectul de legea privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator va produce efecte după ce va fi aprobat şi de Parlament.

Salariul şi stabilitatea sînt principalele criterii de alegere a unui loc de muncă


  în mai mică măsură contează nivelul beneficiilor extra-salariale, mediul de lucru, echilibru între viaţa personală şi cea profesională

Nivelul salarial, siguranţa sau stabilitatea locului de muncă şi oportunităţile de dezvoltare profesională şi personală sînt principalele criterii luate în calcul de către viitorii angajaţi la alegerea unui loc de muncă, potrivit un studiu al Mercury Research. Studiul "Cei mai buni angajatori din România" a fost realizat în perioada aprilie-iunie 2011, pe un eşantion de 1.778 respondenţi din Bucureşti, cu vîrste cuprinse între 19 şi 45 ani, ocupînd poziţii din diverse arii profesionale şi din diverse sectoare economice.
"Am avut în vedere să identificăm atributele de atractivitate care îi definesc pe cei mai buni angajatori din România, din perspectiva potenţialilor angajaţi. Totodată, companiile participante au fost evaluate prin comparaţie cu modelul angajatorului ideal descris de respondenţi şi au primit direcţii de acţiune pentru a răspunde mai bine solicitărilor externe", se arată într-un comunicat al Mercury Research.
Studiul a relevat că dintre atributele pe care le caută potenţialii angajaţi la angajatori cel mai important este nivelul salarial, care întruneşte un scor de peste 16 puncte (media la nivelul tuturor atributelor enumerate este de aproape 7 puncte), urmat de siguranţă sau stabilitatea locului de muncă şi oportunităţile de dezvoltare personală şi profesională (10 puncte fiecare).
Alte criterii luate în calcul de potenţialii angajaţi sînt nivelul beneficiilor extra-salariale, mediul de lucru, echilibru între viaţa personală şi cea profesională, relaţia bună cu superiorul sau managementul. Mai puţină importanţă are dacă firma se implică în programe de responsabilitate socială sau dacă fabrică produse pe care potenţialul angajat le foloseşte.
"Din studiul realizat se observă o influenţă clară pe care o are criza economică asupra preferinţelor potenţialilor angajaţi, prin poziţionarea pe primele două locuri a atributelor de siguranţă socială", se menţionează în comunicat.
Pentru femei, un stimulent important sînt tichetele de vacanţă, iar tichetele de masă sînt un factor motivant pentru muncitori şi cei cu educaţie medie.
Managerii îşi doresc ca angajatorul să le pună la dispoziţie maşină de serviciu, persoanele peste 36 de ani şi mai ales femeile vor ca angajatorul să le ofere servicii medicale private, în timp ce cei în curs de dobîndire de noi abilităţi îşi doresc schimbarea locului de muncă. Managerii şi cei experimentaţi aleg să-şi caute un loc de muncă prin intermediul agenţiilor de recrutare.
Studiul s-a desfăşurat atît online, cît şi faţă în faţă, iar eşantionul selectat este reprezentat de studenţi, muncitori şi specialişti cu studii medii, specialişti cu studii superioare, middle manageri şi top manageri. La realizarea studiului, Mercury Research a colaborat cu specialişti de resurse umane din zece companii multinaţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.