Național

După mai bine de 60 de ani, Regele se întoarce la tribuna Parlamentului

Ziarul de Vrancea
20 sep 2011 651 vizualizări
In ciuda votului negativ de luni, din birourile permanente, plenul Legislativului a decis ieri ca Regele Mihai să rostească o alocuţiune în Parlament, pe 25 octombrie n propunerea opoziţiei a fost votată şi de 5 democrat-liberali, care s-au opus astfel recomandării partidului

Parlamentul a aprobat ieri propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o şedinţă solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi 46 de abţineri. "Cu o largă majoritate propunerea a fost aprobată. În 25 octombrie vom avea acest moment solemn în Parlamentul României", a precizat preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană. Anterior, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că democrat-liberalii nu sînt împotriva organizării unei solemnităţi pentru Regele Mihai, dar că în Parlament poate să existe o altă sală decît cea de plen, precizînd că parlamentarii PDL se vor abţine de la vot. Cu toate acestea, cinci aleşi democrat-liberali - Cătălin Croitoru, Iosif Blaga, Mihaela Popa, Teodor Paleologu şi Ştefan Drăgulescu – au votat în vafoarea proiectului PNL.

"O propunere de normalitate"

Propunerea privind organizarea unei şedinţe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de ieri, la solicitarea opoziţiei. Cu o zi înainte, birourile permanente ale celor două Camere respinseseră propunerea.
Solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a fost făcută de către liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu. "Aş dori să aveţi amabilitatea să introduceţi ca punct suplimentar solicitarea grupurilor parlamentare PNL pentru ca în ziua de 25 octombrie să organizăm o şedinţă solemnă a Parlamentului, ocazie cu care să-l invităm pe Regele Mihai să se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca împlinirea vîrstei de 90 de ani a Majestăţii Sale şi, în acelaşi timp, ar fi un prilej de evocare istorică şi de omagiere a singurei personalităţi în viaţă încă dintre şefii de stat din perioada celui de-al doilea război mondial. Ar fi un bun prilej să ne întoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei româneşti, ar fi un bun prilej să arătăm că ne preţuim istoria şi oamenii care au făurit istoria acestei ţări", a declarat Tăriceanu în plenul reunit al Parlamentului. La rîndul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat că propunerea lui Tăriceanu este una "de bun simţ, de normalitate într-o societate care are foarte puţine repere şi foarte puţine momente de normalitate". El a precizat că parlamentarii PSD vor vota în favoarea propunerii lui Tăriceanu.

Paleologu despre decizia PDL: "o ghiolbănie fesenistă"

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a făcut un apel ieri, în plenul reunit, la colegii săi de partid, să accepte organizarea şedinţei solemne.
"Tocmai pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toţi să votăm pentru invitarea regelui pe 25 octombrie", a mai spus Paleologu. În plus, el a declarat pentru Mediafax că propunerea privind invitarea Regelui Mihai în Parlament trebuia discutată în BPN al PDL, apreciind că respingerea acesteia în Birourile Permanente ale Parlamentului este o "ghiolbănie fesenistă". Paleologu a adăugat că aceia care au respins această propunere (n.r. – luni) au avut o atitudine de oameni care vor să placă şefului. "Aceştia îi fac rău preşedintelui Traian Băsescu, prin această atitudine servilă", a precizat Paleologu.
În iunie, Traian Băsescu a declarat că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", precizînd că "noi încă nu ne aşezăm corect valorile".
Casa Regală a anunţat ieri că a primit cu bucurie decizia Parlamentului, menţionînd că, după mai bine de 60 de ani, Regele Mihai se va adresa naţiunii de la tribuna Parlamentului. "Revenind la tribuna Parlamentului după mai bine de şaizeci de ani, Regele se va adresa naţiunii într-un moment în care este nevoie de încredere, unitate, speranţă şi respect în societatea românească", consideră Casa Regală, într-un comunicat emis ieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Any Drollinger, acum 4607 zile, 20 ore, 31 minute, 45 secunde
Imi exprim multumirea ca alesii tarii au adoptat acest act de recunoastere a istoriei adevarate si de normalitate.Ne place sau nu,chiar fara putere decizionala, Mihai I, ESTE Regele romanilor si ne citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.