Național

În 2008, Băsescu lua în calcul un război cu Rusia

Ziarul de Vrancea
20 sep 2011 649 vizualizări
Într-o întîlnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la Bucureşti pe 27 august 2008, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat cît se poate de serios temerile că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei, la începutul lunii august 2008.

Informaţia apare într-o telegramă a Ambasadei SUA de la Bucureşti, intrată în posesia Wikileaks şi făcută publică ieri de cotidianul Gandul. Dacă Rusia ar fi lansat provocarea în Transnistria, Băsescu spunea că România ar fi fost pusă în faţa unor "opţiuni foarte dure". În comentariul său personal, ambasadorul SUA de la acea vreme, Nicholas Taubman, afirmă că Traian Băsescu "este în mod clar îngrijorat" de această posibilitate şi că o astfel de provocare din partea Rusiei "ar necesita practic un răspuns militar al României". De asemenea, "Băsescu s-a declarat şocat cu privire la aventurierii din guvernul Georgiei, care s-au grăbit de bunăvoie în a-i provoca pe ruşi. Saakaşvili (preşedintele Georgiei) a dat dovadă de «o imensă lipsă de maturitate». Această gafă strategică a fost urmată de o succesiune de erori militare, în special de neblocarea tunelului Roki, prin care trupele ruseşti deja poziţionate în zonă au putut să pătrundă rapid în Osetia de Sud", îi povestea preşedintele României senatorului Lugar. Mai mult, Băsescu s-a întrebat dacă nu cumva aceste "gafe" ale Georgiei şi "acţiunile militare slabe ar fi putut să fie o tactică intenţionată, pentru a atrage NATO să intervină în apărarea Georgiei".

Moldovenii, "parte a naţiunii noastre"

"Băsescu a fost în mod deschis temător faţă de implicaţiile conflictului din Georgia pentru Moldova/Transnistria. El a afirmat că, în timp ce România respectă independenţa Moldovei, cetăţenii acestei ţări sînt 4,5 milioane de români care sînt «parte a naţiunii noastre». Băsescu a reamintit că, în timpul conflictului din 1991-1992 din Moldova, România a trimis multe provizii şi muniţie părţii moldovene, dar s-a întrebat cu glas tare care ar trebui să fie răspunsul adecvat al României de acum, cînd este membră NATO, ca reacţie la orice provocare a Rusiei acolo", scria ambasadorul SUA. Pentru a fi sigur că senatorul american înţelege importanţa pe care Moldova o are pentru România, Traian Băsescu i-a spus că moldovenii sînt "cel puţin la fel de importanţi pentru români ca Iranul", remarcă pe care ambasadorul nu a apreciat-o, calificînd-o drept "o aluzie nu prea subtilă la priorităţile politicii americane". Băsescu era conştient că trebuie să aibă grijă să nu atragă alianţa Nord-Atlantică într-un conflict, însă spunea că va fi "sub o presiune intensă de a răspunde" provocării. Preşedintele i-a spus senatorului american că a discutat "cel puţin de cinci ori" cu Vladimir Putin problema Transnistriei, fără să obţină vreun rezultat. "Băsescu a spus că resurgenţa Rusiei creează un nou imperativ strategic pentru NATO şi UE la Marea Neagră. El a exprimat o stare aproape de paranoia faţă de disputa dintre Rusia şi Ucraina, privind Flota Mării Negre de la Sevastopol şi ameninţarea Flotei asupra coastei României", a notat ambasadorul Taubman.

"Interpretarea subiectivă a unui diplomat"

Purtătorul de cuvînt al Administraţiei Prezidenţiale a confirmat ieri existenţa întîlnirii Băsescu-Lugar. Valeriu Turcan a spus însă că "în nici un caz preşedintele Băsescu nu a discutat cu senatorul Lugar despre implicarea directă a României într-un conflict cu Rusia". "Preşedintele a discutat atunci despre conflictul din Georgia", a adăugat purtătorul de cuvînt al Administraţiei Prezidenţiale. "Ce ştim este că întîlnirea a avut loc şi s-a discutat despre evoluţiile regionale, dar în nici un caz în modul în care mass-media face referire în acest moment - război şi alte lucruri", a afirmat Turcan, citat de Hotnews. El a declarat că documentul este "interpretarea subiectivă a unui diplomat", iar "chestiunea acum ţine de responsabilitatea media". "Titluri precum Pericol de război, Conflict militar cu Federaţia Rusă nu sînt titluri care să reflecte o evaluare a României cu privire la evoluţia relaţiilor cu Rusia, ci dimpotrivă", a spus Turcan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.