Național

Romanii evită controalele medicale de rutină

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 651 vizualizări
Atunci cînd se văd nevoiţi să meargă la doctor, romanii îşi aleg specialistul sau clinica în funcţie de recomandarea medicului de familie

Potrivit rezultatelor celui mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife, 58% dintre români nu merg la controale anuale de rutină sau merg doar atunci cînd au probleme de sănătate. Aproximativ 45% dintre respondenţi au spus că nu şi-au făcut un control medical de rutină în ultimii doi ani, în timp ce 6% au susţinut că nu au fost niciodată la un astfel de control, conform rezultatelor studiului, prezentate ieri. Comparativ cu restul ţării, persoanele din Bucureşti sînt mai atente cu sănătatea lor. Mai mult de jumătate dintre bucureşteni (55%) merg la controale anuale de rutină, în timp ce, la nivel naţional, procentul nu depăşeşte 42%. Acelaşi studiu relevă că medicul de familie este cel mai important reper în alegerea unui specialist sau a unei clinici. Astfel, potrivit datelor, două treimi (69%) dintre cei intervievaţi folosesc recomandarea medicului de familie atunci cînd aleg clinica sau specialistul. Alte surse importante de informare în acest sens sînt recomandările familiei, prietenilor sau vecinilor (48%) şi informaţiile de pe internet şi mass-media (16%). Încrederea românilor în serviciile medicale private creşte de la un an la altul, iar studiul confirmă faptul că 57% dintre locuitorii din mediul urban au mai multă încredere în unităţile medicale private decît în cele de stat, potrivit aceluiaşi document. Calitatea actului medical este cel mai important criteriu de selecţie pentru mai mult de două treimi (70%) dintre persoanele care optează pentru clinicile medicale private. Reputaţia doctorilor reprezintă un alt factor important, jumătate dintre cei chestionaţi declarînd că acest aspect are o influenţă puternică atunci cînd aleg să meargă în privat, a precizat sursa citată.
Sondajul a fost realizat în luna august 2011, la nivel naţional, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.