Național

COLOANA: Romania, in curind in Spatiul Schengen? "Nein"

Ziarul de Vrancea
4 sep 2011 839 vizualizări
Ministerul german de Interne nu are nici o intentie sa-si schimbe opinia negativa privind pregatirea României si Bulgariei în vederea aderarii la Schengen, relateaza site-ul Novinite.com

"În prezent, Sofia si Bucurestiul înca nu sint pregatite sa adere la Acordul Schengen", a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. "Nu sintem entuziasti si luam în considerare rapoartele mai degraba negative asupra celor doua tari, înca ne îndoim de finalitatea unui asemenea pas", a explicat Jens Teschke, un reprezentant al Ministerului german de Interne. Potrivit lui Teschke, ministrul Friedrich intentioneaza sa mai discute aceasta problema cu omologii sai din Franta si Olanda, doua state membre ale Uniunii Europene care s-au opus de asemenea aderarii României si Bulgariei la Schengen.
Cele doua tari ar fi trebuit sa adere la spatiul fara frontiere în primavara lui 2011, dar aderarea a fost aminata pe termen nelimitat în urma opozitiei Germaniei, Frantei, Olandei si a altora. Noi evaluari ar urma sa fie facute în aceasta toamna.
Argumentele împotriva nu s-au referit la gradul de pregatire tehnica a celor doua tari pentru aderarea la Schengen, ci mai degraba la nivelul coruptiei si al crimei organizate, care în mod oficial nu au legatura cu integrarea.

Au fost editate manualele de geografie si istorie in limba maghiara

Vicepremierul Marko Bela a anuntat simbata ca 13.500 de manuale de istorie si geografie în limba maghiara au fost editate, în baza noii legi a educatiei, si urmeaza sa fie distribuite gratuit la clasele a VIII-a si a XII-a.
El a prezentat noile manuale de istorie si geografie, recent aparute în limba maghiara, precizind ca acestea au fost editate în baza noii legi a educatiei, care a eliminat "o dispozitie discriminatorie, restrictiva, ce a existat în vechea lege a educatiei - si anume ca istoria si geografia patriei nu pot fi predate în limba materna". El a precizat ca au fost editate 2.500 de manuale de istorie si geografie în limba maghiara pentru clasa a VIII-a si peste 11.000 pentru clasa a XII-a. Vicepremierul a mentionat ca specialistii în educatie consultati de UDMR lucreaza si la manualele si programele pentru disciplina limba si literatura româna, distincte pentru elevii maghiari, care pot învata diferentiat aceasta materie, în baza noii legi a educatiei.


Primar PSD: "Daca românii vor spaga electorala, sa le dam"

Primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, sustine ca Opozitia are suficienti oameni cu bani sa cistige alegerile, lasind de inteles ca acesti bani ar trebui folositi si pentru cumpararea de voturi. "Eu cred ca PSD trebuie sa-si schimbe mentalitatea. Daca românii asteapta mita si spaga electorala, sa le dam. PSD are suficienti oameni cu bani, încit sa cistigam si alegerile din Germania, doar sa vrem. Sint însa unii din PSD care se tem, pentru ca Victor Ponta (n.r - liderul PSD) este procuror", a declarat primarul, citat de ziarul Replica.

Alegeri comasate pe 18 noiembrie 2012?

Surse din PDL au declarat ca la reuniunea de ieri a formatiunii, între liderii si parlamentarii partidului, s-a discutat despre comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2012. Democrat-liberalii au discutat si despre ziua în care ar trebui sa aiba loc acestea si au convenit asupra datei de 18 noiembrie 2012, au precizat sursele citate. Conform acestora, propunerea PDL va fi discutata si în coalitie, împreuna cu intentia de trecere la votul uninominal necompensat pentru parlamentare. Democrat-liberalii ar dori ca alegerile parlamentare sa se desfasoare pe sistemul de vot uninominal necompensat într-un tur, însa ar putea accepta la negocierile din coalitie si doua tururi.

Peste 1.000 de romani, blocati in Turcia

Peste 1.000 de turisti români sint blocati în statiunea turca Antalya, dupa ce agentia de turism Premium Holidays, de unde si-au cumparat vacantele, întimpina dificultati din cauza problemelor financiare ale partenerului sau din Turcia. "Sint peste 1.000 de turisti români blocati în Antalya si toti au probleme cu întoarcerea în tara, pentru ca agentia de turism Premium Holidays nu le-a putut pune la dispozitie un avion cu care sa se întoarca", a declarat simbata Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al Perfect Tours, care are în Turcia 100 de turisti cu pachete ale Premium Holidays. El a adaugat ca turistii au avut în ultimele zile probleme si cu cazarea si le-au fost cerute garantii suplimentare pentru a putea înnopta în hoteluri.
"Recomandam turistilor care au achizitionat vacante pe destinatia Turcia, cu plecari în perioada imediat urmatoare, sa contacteze agentiile de turism, pentru reconfirmarea coordonatelor de vacanta proprii. (...) ANAT asigura turistii români ale caror vacante sau zboruri au fost anulate ca toate agentiile de turism fac eforturi pentru ca vacantele turistilor români sa fie cât mai putin afectate", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). 


Avocata din Bucuresti, prinsa cind oferea mita unui politist

Procurorii din cadrul DNA Bucuresti o cerceteaza pe avocata Luminita Gheorghe pentru dare de mita. Potrivit DNA, vineri, Luminita Gheorghe, în calitate de avocata a unei persoane învinuite într-un dosar penal, a remis suma de 10.000 de euro unui denuntator, ofiter de politie judiciara, conform unei întelegeri anterioare, pentru ca acesta sa adopte o solutie favorabila, în sensul netrimiterii în judecata a persoanei învinuite si pentru a nu efectua cercetari fata de alte trei persoane în dosarul penal avind ca obiect infractiuni de evaziune fiscala. Luminita Gheorghe a fost surprinsa de procurorii anticoruptie imediat dupa ce a dat denuntatorului suma de 10.000 euro. Vineri, avocata a fost restinuta de DNA, în aceeasi zi Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatei Gheorghe Luminita.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.