Național

Romanul inchis pe nedrept in Franta a fost eliberat

Ziarul de Vrancea
4 sep 2011 826 vizualizări
"E o poveste de nebuni ce s-a intimplat", a exclamat avocatul francez al tinarului din Botosani

Tinarul român, condamnat pe nedrept in Franta si încarcerat în locul altcuiva în baza unei amprente ADN, a fost eliberat vineri, la trei zile dupa ce a comparut în fata unei instante a Tribunalului din Lille. El a fost acuzat de tilharii comise între Lille si Ronchin, desi el a sustinut tot timpul ca nu a fost niciodata în Franta. Sesizat de urgenta de magistrati, laboratorul inter-regional al Politiei stiintifice (LIPS) din Lille a rederminat genotipul lui Marius Murariu, în virsta de 31 de ani. A devenit astfel evident ca acest ADN nu corespunde celui avut de tinarul din Botosani. 
Totul a inceput în 2003 cind, în numai o ora si jumatate, sas masini au fost tilharite la semafor între Lille si Ronchin. Pe parbrizul uneia dintre masini, urmele de singe gasite au permis descoperirea unei amprente genetice. ADN-ul îi apartinea lui Marius Murariu. Cel putin asa s-a crezut. În 2004, tinarul din Botosani, muncitor agricol, e condamnat în lipsa la doi ani de închisoare ferma. În 24 mai 2011, botosaneanul e arestat în baza unui mandat european. Dupa citeva zile petrecute într-o închisoare din Bucuresti e transferat la Lille unde e trimis dupa gratii. O eroare, pentru ca, Marius Murariu nu a pus niciodata piciorul în Franta, noteaza presa franceza. "E o poveste de nebuni ce s-a intimplat", spune Julien Bensoussan, avocatul românului. "Citind toate fisele penale, am descoperit ca persoana care spunea ca se numeste Murariu, avea 1,63 metri si era originar, dupa toate probabilitatile, din Africa de Nord". Or, adevaratul Marius Murariu masoara peste 1,90 metri. "E siderant ca nimeni nu a remarcat nimic", spune avocatul care va sesiza Comisia însarcinata sa indemnizeze victimele detentiilor abuzvie. "E o greseala a statului? O eroare judiciara? Pina sa existe raspuns la aceste întrebari, Marius Murariu a iesit ieri seara (vineri-n.r.) din închisoare cu 50 de euro în buzunar si nimic altceva. E teribil", declara avocatul sau.


B


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ioana, acum 4620 zile, 7 ore, 57 minute, 44 secunde
Citi nu stau si la noi in Romania inchisi cu ADN-ul pus de "expertii'' nostri care vor sa arate ca rezolva cazurile. Va rog sa nu mai compromiteti probele ADN dragii mei si fiti foarte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.