Național

Romania, acuzata din nou ca discrimineaza tiganii

Ziarul de Vrancea
28 aug 2011 816 vizualizări
Sute de romi risca sa ramina fara case dupa ce autoritatile au anuntat intentia de a le demola casele din nord-vestul orasului Baia Mare, potrivit Amnesty International.



Primarul din Baia Mare a declarat în presa locala ca intentioneaza ca, cel mai tirziu pina saptamina viitoare, sa demoleze imobilele în care locuiesc sute de tigani fara acte de identitate, dar familiile de romi sustin ca nu au fost informate în legatura cu aceste planuri. "Înca o data semnalam, autoritatile din România ca discrimineaza pe fata membrii comunitatii rome", a spus Jezerca Tigani, director ajunct pentru Europa al Amnesty International. Potrivit acesteia, evacuarea fortata a romilor care nu au adresa legala, înregistrata în Baia Mare, reprezinta o masura punitiva care îi vizeaza pe toti cei care nu au rezidenta oficiala, ea cerindu-i primarului Catalin Chereches sa renunte la aceste planuri.
Totodata, Tigani avertizeaza ca prin aceste masuri îndreptate contra comunitatii rome fara notificari, consultari sau oferirea altor locuinte, autoritatile locale române încalca tratatele internationale la care România este parte. "Autoritatile din Baia Mare trebuie sa înceapa dialogul cu aceste familii cit mai curind posibil si sa le propuna alte locuinte, alternative", a mai spus Jezerca Tigani. Aceasta este cea de-a doua încercare a autoritatilor locale din Baia Mare de a evacua romii.
În iulie 2010, autoritatile au anuntat ca vor demola casele a aproximativ 200 de familii de romi care locuiau ilegal în zona Craica, intentie la care s-a renuntat ulterior în ruma criticilor la nivel intern si international.
Potrivit Amnesty International, aproximativ doua milioane de romi locuiesc în România, ceea ce înseamna aproximativ 10% din populatia tarii. Dintre acestia, aproximativ 75% locuiesc în conditii precare, comparativ cu 24% dintre români în general, spune ONG-ul, citind statistici oficiale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.