Național

Tabara catre fermieri: Nu va vindeti terenurile!

Ziarul de Vrancea
14 aug 2011 310 vizualizări
Ministrul este convins ca suprafetele agricole vor fi la mare pret n pentru moment, directiile agricole tocmai centralizeaza datele despre terenurile achizitionate deja de straini si despre statutul proprietarilor

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, i-a indemnat pe fermierii din judetul Alba sa nu-si vinda terenurile agricole pe care le detin deoarece in urmatorii ani pretul acestora va creste foarte mult, iar la unele ar putea ajunge la peste 25.000 de euro pe hectar, transmite Mediafax. Valeriu Tabara a spus ca, in România, circa patru milioane de hectare de pasuni sau finete sint "invadate de spini" fiind considerate "terenuri grele" pentru muncile agricole, insa i-a indemnat pe fermieri sa nu le vinda. Ministrul Agriculturii a adaugat ca in urmatorii ani nu va fi o crestere spectaculoasa la terenurile cu valoare imobiliara de linga orase, ci la terenurile agricole. "Nu terenurile cu valoare imobiliara de linga orase vor avea valoare. Ele vor ramine undeva, sigur cu preturi ridicate, dar nu cu cresteri spectaculoase. S-ar putea sa ajunga hectare de pamint agricol care depasesc 20-25.000 de euro hectarul. In perspectiva mare si nu foarte indepartata ca timp, vreau sa va spun ca valoarea terenurilor agricole, ca sint productive sau neproductive, folosite sau nefolosite, va creste foarte mult. Si o spun: nu va vindeti terenurile!", le-a transmis Valeriu Tabara fermierilor.
Ministrul a remarcat apoi ca suprafata agricola necultivata din România a scazut mult, comparativ cu perioada de dinainte de anul 2000, ajungind la mai putin de un milion de hectare. "Este inca mult", a admis el, desi a adaugat ca dupa 1997 au fost ani in care suprafata lasata de izbeliste trecea de trei milioane de hectare.
Ministrul Agriculturii crede ca, daca statul ar fi mai deschis catre investitorii straini, presiunea de cultivare a terenurilor ar fi mult mai mare. Întrebat citi straini detin terenuri agricole si le lucreaza în România, Tabara a raspuns ca în prezent directiile agricole din întreaga tara centralizeaza aceste date. "Se lucreaza la directiile agricole pentru a se centraliza, sa vedem exact care este situatia terenurilor care s-au vindut la straini si statutul strainilor, pentru ca problema de nelegalitate este daca domiciliul persoanei fizice nu este în România si daca persoana juridica nu are sediul în România", a explicat Tabara.
Ministerul Agriculturii intentioneaza ca, în perioada urmatoare, sa faca o evaluare si a suprafetelor de teren "fara stapin" si nu este exclus, spune ministrul, sa se descopere o suprafata foarte mare în România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.