Național

Cu doua zile intirziere-Liderii tarii dau explicatii despre strategia strinsului curelei

Ziarul de Vrancea
12 aug 2011 758 vizualizări
n Basescu: pensiile nu ingheata n Boc: salariile nu vor scadea n Lazaroiu: Titanicul se scufunda si cei de la USL defac sampania!



In Strategia Fiscal-Bugetara guvernamentala nu scrie nimic despre înghetarea pensiilor, a precizat vineri presedintele Traian Basescu. "În strategie scrie doar despre cei din grupele I si II de munca, ce s-au pensionat dupa anul 2001, ca nu pot începe platile suplimentare pentru ei din anul 2012, asta scrie cert în strategie. (...) Si este îndreptatit oarecum pensionarul, care s-a pensionat dupa 2001, sa spuna «da mie de ce», pentru ca la 1 ianuarie s-au marit pensiile la 1,4 milioane de pensionari care au lucrat în categoria I si II de munca si s-au pensionat înainte de 2001. În momentul de fata, datorita deficitului foarte mare pe care îl are bugetul de pensie, se amina plata diferentei de pensii pentru cei din grupele I si II de munca, ce s-au pensionat dupa 2001, asta scrie în strategie", a explicat seful statului.
Si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, tot vineri, ca "deocamdata" s-a aminat recalcularea pensiilor pentru persoanele pensionate dupa anul 2001, fiind vorba "de 100.000 de persoane, nu mai mult".

"Bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru: ca sint prea multi"

Presedintele a avut un mesaj si pentru bugetari. "Bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru: ca sint prea multi. Avem 1,2 milioane de bugetari si trebuie redus numarul bugetarilor. Trebuie sa reducem cheltuielile de functionare a statului, daca vrem sa fim un stat viabil care sa nu înghita resursele pe care le produce economia româneasca", a spus Traian Basescu.
Potrivit acestuia, fondul de pensii si functionarea statului sint cei doi mari consumatori, alaturi de ajutoarele sociale. "Trebuie sa stim un lucru limpede: România împrumuta bani pentru plata bugetarilor si pentru plata pensiilor. Pentru pensii împrumutam anul acesta 3,6 miliarde de euro, dar din afara, pentru salarii împrumutam diferenta pina la 4,8 miliarde de euro, deci nu putem sa raminem pe pozitia unei tari care îsi plateste pensionarii si bugetarii din împrumuturi, pentru ca dam faliment toti, si atunci obligatia noastra este sa diminuam efectul exagerarilor uriase care s-au facut în 2007-2008, prin blocarea la acest nivel a cheltuielilor, pentru ca veniturile bugetului de stat sa ajunga din urma cheltuielile", a aratat Traian Basescu.

Alte calcule

La rindul sau, primul-ministru Emil Boc a declarat ca Guvernul nu va opera alte reduceri în privinta drepturilor bugetarilor si pensionarilor, iar în 2012 aceste drepturi vor fi stabilite în functie de evolutiile internationale si încasarile bugetare. "Aceasta strategie fiscal-bugetara nu taie nici un leu din ceea ce primesc astazi în buzunar bugetarii sau pensionarii, iar drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite cu ocazia legii bugetului de stat si a legii salarizarii pentru anul 2012. De aceea, vreau sa fiu extrem de precis sub acest aspect: urmeaza ca în perioada urmatoare, în functie de evolutiile economice internationale si cresterea economica interna, sa stabilim în cadrul legii bugetului pe anul 2012 concret prevederile salariale si celorlalte domenii, tinind cont de aceasta strategie. Ea nu taie nici un leu din drepturile care se platesc astazi, ci doar asteapta sa vada care va fi prognoza bugetara pentru 2012 în plan concret, în functie de evolutiile economice internationale si de încasarile de la bugetul de stat si dupa aceea în legea bugetului vom avea toate aceste lucruri într-o maniera concreta", a afirmat Boc.

CASETA:
Lazaroiu: Strategia reprezinta cel mai întelept mod de a privi urmatorii trei ani pentru România

Strategia Fiscal-Bugetara pentru perioada 2012-2014 este "cel mai întelept mod de a privi urmatorii trei ani", în timp ce în cadrul Uniunii Social Liberale exista foarte multa demagogie, considera ministrul democrat-liberal al Muncii, Sebastian Lazaroiu. "Strategia, asa cum e ea în realitate, reprezinta cel mai întelept mod de a privi urmatorii trei ani pentru România, în contextul tulbure din punct de vedere economic la nivel international. Trebuie sa mergem pe scenariul cel mai prudent. (...) Sigur, USL ne-a obisnuit de anul trecut cu promisiunile lor de marire de salarii si pensii. E deja foarte multa demagogie în ceea ce spun ei. Titanicul da semne ca se scufunda, ma refer la economia globala, si cei de la USL desfac sampania! Guvernul trebuie sa ramina responsabil, în ciuda demagogiei celor din Opozitie", a declarat vineri Lazaroiu la RFI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bugetar, acum 4646 zile, 17 ore, 54 minute, 7 secunde
Basescu a afirmat ca imprumuta 3,6 miliarde euro pentru plata pensiilor si inca 1,2 miliarde euro pentru bugetari! Calcul simplu: 1,2 milioane de bugetari la un salariu mediu in Romania de 400 euro citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.