Național

Guvernul va bloca si anul viitor angajarile din sectorul public

Ziarul de Vrancea
7 aug 2011 531 vizualizări
Masura ar fi necesara pentru ca Guvernul sa poata incepe recuperarea salariala din sistemul de stat

Guvernul va bloca si anul viitor posturile din sectorul public prin angajarea doar a unui functionar la sapte posturi eliberate, conditie pentru recuperarea pierderii salariale din sistemul bugetar, a anuntat ieri premierul Emil Boc. "Încadrarea în acest plafon de 7,2% din PIB cu cheltuielile de personal înseamna ca, în 2012, România trebuie sa continue politica de a ocupa doar un singur post vacant din sapte, pentru a putea începe, din 2012, recuperarea salariala si a ajunge, încetul cu încetul, la salariile de dinainte de taiere. Obiectivul nostru este ca, începind cu ianuarie 2012, sa începem sa recuperam ce mai este de recuperat din pierderile salariale din 2010, nu deodata, ci treptat", a spus Boc într-o videoconferinta sustinuta cu prefectii. El a atentionat ca recuperarea salariala este conditionata de limitarea angajarilor în sectorul public, înregistrarea unei cresteri economice de cel putin 3,5% anul viitor si încadrarea într-un deficit bugetar de 3%.

Boc: Guvernul va stabili cit, cum si ce procent din sentintele judecatoresti pot fi platite în 2012

Guvernul va stabili, pina la începutul lunii septembrie, cuantumul sumelor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, precum si graficul de plata în 2012 si în anii urmatori, pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 3%, potrivit premierului Boc. "Trebuie sa ne asiguram ca ne încadram în deficitul bugetar de 3% în 2012 si, nu în ultimul rind, sa stabilim cit, cum si ce procent din acele sentinte judecatoresti se pot plati în 2012 si în anii urmatori, pentru ca avem peste doua miliarde lei sentinte pentru justitie lasate de Guvernul Tariceanu. Toate aceste politici vor fi agregate, lucram la mai multe scenarii si, la începutul lunii septembrie, vom avea o proiectie foarte clara a modului cum va arata proiectul de buget si de salarizare pentru anul 2012", a spus Boc ieri, în videoconferinta sustinuta cu prefectii. Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014, document obtinut de Mediafax, releva ca Guvernul ia în calcul reducerea drastica a sumelor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încit sa îsi poata onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public. Executivul a decis, prin OU 71/2009, ca drepturile salariale cistigate de bugetari în instanta, prin hotariri judecatoresti executorii, vor fi platite esalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 si 33% în 2014. Sumele se actualizeaza cu inflatia. Prevederea este aplicata inclusiv în cazul profesorilor care au cistigat recent în justitie majorarea salariilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.