Național

Pentru citeva minute, salariul bugetarilor a crescut cu 5%, de la 1 octombrie

Ziarul de Vrancea
1 aug 2011 324 vizualizări
Paradoxul este explicat de neintelegerile din coalitie n majorarea salariala a fost anuntata de liderul minoritatilor nationale, el fiind contrazis imediat de premier si liderii PDL

Premierul Emil Boc a declarat ieri ca în coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor începind cu luna octombrie 2011, el precizind ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa înceapa recuperarea diminuarii salariale. "Legat de eventuala majorare a salariilor începind din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie în cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca începind din 1 ianuarie sa începem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de încadrarea în plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta BPN al PDL. Si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a subliniat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, el precizind din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor. Purtatorul de cuvint al PDL, Sever Voinescu, a afirmat si el ieri ca "nimeni nu are în intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor" si ca nimeni din coalitie "nu a dat semne de slabiciune populista".
Declaratiile celor trei vin dupa ce ieri dimineata, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, sustinea ca in coalitie s-a discutat despre cresterea salariilor bugetarilor cu un procent de 5%. El preciza ca majorarea ar urma sa intre in vigoare de la 1 octombrie.

Guvernul trebuie sa-si stabileasca prioritatile: salarii, investitii sau reducerea CAS

Executivul trebuie sa aleaga între cresterea salariilor bugetarilor, mai multi bani pentru investitii sau reducerea CAS, pentru ca oricare masura le va limita pe celelate, a declarat ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. "Am discutat despre reducerea CAS în cadrul acestei misiuni, dar, dupa cum am mai spus, Guvernul trebuie sa decida care sint prioritatile: salarii, investitii sau taieri de taxe. Trebuie sa existe un echilibru. Daca se va opera una dintre aceste masuri, atunci va exista mai putin spatiu pentru celelalte, astfel ca Executivul trebuie sa decida care este prioritatea numarul unu", a spus Franks. Întrebat daca este posibila majorarea salariilor bugetarilor în acest an, oficialul FMI a spus ca spatiul fiscal permite o crestere modesta, mentionind însa ca decizia apartine Guvernului. "Guvernul nu a decis pentru 2012 momentul si nici procentul cu care vor creste salariile. Sint sigur ca vor exista anumite cresteri de salarii în cursul anului viitor, dar as ezita sa spun cu cit sau în ce moment", a spus Franks. În opinia sa, cel mai important este ca România sa nu depaseasca tintele de deficit bugetar pe care le-a agreat cu FMI si Comsia Europeana. Oficialul FMI se asteapta ca anul viitor cresterea economica sa genereze venituri suplimentare la buget, însa nu atit de mari încit sa fie eliminate constringerile bugetare. El a spus ca anul viitor cheltuielile bugetare vor ramine la un nivel apropiat celui din acest an. Deficitul bugetar trebuie sa scada de la 4,4% din PIB în acest an la 3% în 2012.

Liberalii, suparati ca FMI lauda Romania

PNL considera ca evaluarile facute de delegatia FMI în România sint "triumfaliste" si "contradictorii" si se declara "neplacut surprins" de cecul în alb pe care Jeffrey Franks îl acorda unor cresteri salariale în sectorul bugetar. "PNL este neplacut surprins de evaluarile triumfaliste, dar contradictorii, ale delegatiei FMI, condusa de Jeffrey Franks, inclusiv de cecul în alb pe care acesta îl acorda unor cresteri salariale în sectorul bugetar. FMI pare mult prea îngaduitor cu masurile populiste care vor fi luate de executiv în toamna acestui an si anul viitor", se arata într-un comunicat de ieri al PNL. Liberalii sint nemultumiti ca FMI pare ca gireaza masuri precum cresterea salariilor, alocarea de resurse financiare pentru subventii si ajutoare sociale precum si pentru obiective de investitii cu preponderenta în localitatile conduse de primari ai puterii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.