Național

Basescu si finantistii-Dupa FMI, prapastia intre Guvern si presedinte se adinceste

Ziarul de Vrancea
31 iul 2011 347 vizualizări
Traian Basescu a avertizat in mod repetat pe parcursul zilei de ieri ca nu este momentul masurilor populiste . Unii politicieni au început sa se pregateasca de campanie , a constatat el, reamintind de promisiunile fara acoperire facut in mod similar in 2008

Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, si-a luat ieri ramas bun de la autoritatile române, ultima oprire avind-o la Palatul Cotroceni, dupa ce, cu o zi inainte, fusese la Guvern. In timpul întrevederii cu seful statului, el a declarat pe un tot optimist ca, daca la începutul anului 2009 România avea una dintre cele mai proaste situatii din punct de vedere al riscurilor dintre tarile europene, acum este mai bine decit în multe tari UE. Franks a spus ca România va continua sa înregistreze în acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor, îmbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.
"Continuam sa consideram acordul ca fiind unul preventiv. Va multumesc foarte mult, pentru munca dumneavoastra", a spus la rindul sau presedintele Traian Basescu, în debutul întilnirii cu membrii delegatiei comune a FMI, CE si BM. Seful statului a afirmat ca România nu a fost în interiorul UE o lunga perioada, ceea ce, in opinia sa, i-a dat sansa sa îsi revina mai repede decit alte tari.

Basescu: Unii politicieni populisti au început sa se pregateasca de campanie

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, în timpul întrevederii cu membrii delegatiei comune FMI, CE si BM, ca "unii politicieni populisti" au început sa se pregateasca de campanie, afirmind ca mesajul sau este ca "România trebuie sa ramina serioasa". Fara sa dea nume, el s-a referit la anuntul cresterii pensiilor, facut de Marian Sârbu, dar si la vehicularea cresterilor salariale pentru bugetari.
"Problema este, din ce am observat în ultimele zile, ca unii politicieni populisti au începuta sa se pregateasca de campanie. Nu, România trebuie sa ramina serioasa. Acesta este mesajul meu catre dumneavoastra si asa va ramine si fara nici o promisiune care nu poate fi acoperita, precum în 2008, cind a fost generat dezastrul si românii au suferit în 2009 si 2010", a declarat Traian Basescu. El a precizat ca nu trebuie uitata lectia din 2008 si a facut un apel la ratiune, spunind ca "populismul nu mai functioneaza in Europa si, cu atit mai putin in România".

Prioritati: taxe, datorii si reforma sanitara

Aseara, intr-o scurta declaratie de presa, presedintele a enumerat prioritatile stabilite in aceasta ultima runda de discutii cu trimisii institutiilor creditoare ale României, in avanpremiera conferintei cu acelasi subiect pe care o va sustine astazi premierul impreuna cu aceiasi reprezentanti.
Seful statului a spus ca prioritara ramine reorganizarea sistemului de taxe, nu in sensul cresterii acestora, ci pentru ca numarul lor sa fie diminuat in Codul fiscal. El s-a referit apoi la situatia arieratelor de stat care s-au stabilizat in trimestrul II, sI a insistat pe reforma de sanatate, care nu a progresat foarte mult prin inchiderea unor unitati ce nu aveau motive sa fie performante. Presedintele a anuntat ca domeniul sanitar va primi 300 de milioane de lei pentru stingerea datoriilor unor spitale. Totusi, Basescu a spus ca sistemul este subfinantat din cauza românii au o contributie mica - ceea ce nu scuteste managerii din sistem de a prezenta in mod transparent cheltuielile facute.

CASETA


FMI spune ca România si-a luat avint



In discutiile de la Guvern, autoritatile române si misiunea FMI au convenit asupra masurilor care vor fi întreprinse în perioada urmatoare, iar rezultatele evaluarii acordului de tip preventiv i-au fost prezentate ieri dupa-amiaza presedintelui Traian Basescu. Astfel, Guvernul estimeaza pentru trimestrul al doilea o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% fata de primul trimestru si o rata a inflatiei la sfirsitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale. Cifrele au fost discutate în întilnirile avute simbata si duminica de reprezentantii Guvernului cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si premierul Emil Boc.
De cealalta parte, FMI a mentinut prognoza de crestere economica la 1,5% pentru acest an si a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat de asemenea pentru Mediafax surse guvernamentale. Potrivit surselor, România a îndeplinit toate tintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an si nu va cere nici o derogare în board-ul FMI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.