Național

Justitia romaneasca in UE

Ziarul de Vrancea
8 mar 2005 813 vizualizări
La capitolul garantarea independentei sistemului judiciar.

La capitolul garantarea independentei sistemului judiciar, documentele prevad ca ministerul si Consiliul Superior al Magistraturii sa modifice cele 3 legi care au intrat in vigoare in toamna trecuta, asa numitul pachet de reforma a justitiei. Concret e vorba de noi reglementari in privinta alegerii presedintilor de instanta si a evaluarii magistratilor. Ar fi vorba, in primul rind de reducerea vechimii pentru promovarea in functii de conducere. Apoi, de asigurarea unui sediu nou pentru CSM, adecvat pentru rolul pe care consiliul il are, si bineinteles dotari noi sau angajarea de personal de specialitate. Si tot CSM va trebui sa propuna un nou cod deontologic al magistratilor. La capitolul legislatie, ministerul va trebui sa termine proiectul unei legi noi, cea a raspunderii judecatorilor pentru solutiile date in procesele aflate pe rol. Cum din acest an, instantele vor primi bugete proprii, ele vor trebui sa aiba si personal specializat, plus cite un departament financiar care sa gestioneze banii primiti. Curtea de Conturi va fi cea care va verifica modul in care vor fi cheltuiti acesti bani. Ca sa mareasca increderea cetatenilor in justitie, planul de actiune prevede ca fiecare instanta va avea un birou de relatii publice. Informatiile de interes general vor fi publicate pe paginile de internet ale ministerului, consiliului, Parchetului General si Parchetului Anticoruptie. Cum una din marile probleme ale Justitiei era aglomerarea instantelor, planul prevede reducerea numarului de dosare care sa fie rezolvate intr-o sedinta de judecata, a duratei proceselor si a numarului de cazuri de care sa se ocupe fiecare judecator, precum si repartizarea dosarelor prin sisteme pe calculator. O alta noutate este negocierea intre parti si solutionarea conflictului inainte de a se ajunge la tribunal. Tot o premiera este si dotarea instantelor cu aparatura video si audio, pentru audierea martorilor si inregistrarea depozitiilor. Planul cuprinde si masuri pentru consolidarea mediului de afaceri. E vorba de accelerarea procedurilor de faliment si simplificarea inregistrarii firmelor la registrul comertului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.