Național

Decizia Guvernului de a impozita bacsisurile mi se pare ultracorecta

Dana Chiorescu
4 mar 2005 783 vizualizări
Acordarea si primirea de bacsis ar putea intra in legalitate. Prima masura propusa de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a fost legalizarea acordarii de bacsisuri angajatilor din restaurante, hoteluri si alte zone de agrement. Desi barmanii si ospatarii nu au nimic impotriva acestei masuri, "nu le pica bine" viitoarea impozitare a bacsisului. Daca obisnuiesc sau nu sa dea bacsis si ce parere au interlocutorii nostri despre aceasta masura, puteti afla din rindurile care urmeaza.


Ionel Gavrila, 61 de ani, medic veterinar, Focsani

"Nu dau niciodata! Categoric nu! Sint contra. Nici eu nu primesc. Sint medic veterinar si cit costa, atit iau. Daca este in locul respectiv, trebuie sa respecte clientul, este de datoria lui, obligatia lui. Sa-i dam bacsis ar insemna sa ii facilitam niste drepturi care nu i se cuvin. Decizia Guvernului de a impozita bacsisurile mi se pare ultracorecta. De declarat, macar 50% le vor declara. Guvernul nu are cum sa controleze aceste venituri dar, tinind cont ca un lautar cistiga la o nunta 100 de milioane, macar 20 de milioane trebuie sa fie impozabile, pentru ca e cunoscut ca fiind cintaret. Nu vor fi deranjati de aceasta masura pentru ca ei cistiga destul. Bacsisul ar trebui sa fie in jur de 5%. In special oamenii mai in virsta prefera sa dea bacsis, tinind cont ca si ei la vremea lor, au luat bacsis. Cei cu buzunarele pline sint zgirciti, nu dau."



Tasica Vrinceanu, 41 de ani, pensionara, Focsani

"Dau bacsis. La coafor, la... Dau cind sint multumita, nu pentru ca sint obligata. Fiecare da cind vrea si cit vrea. Depinde si de cit am si de cit ma costa si daca sint multumita. Dau 20, 30 de mii... Dau si cei cu bani si cei fara bani, tot trebuie sa dai. Masura Guvernului nu e foarte bine venita pentru ca tot noi i-am invatat, si la doctor, si in alte parti. Oricum nu vor declara acesti bani. Nu stiu dupa ce vor sti ce sume trebuie sa impoziteze. Nu vor stringe bani multi la buget, in nici un caz."



Ionel Gheorghe, 27 de ani, agricultor, Popesti

"Cui sa ii dam bacsis? Nu avem ocazia sa dam bacsis pentru ca sintem de la tara. Mergem la frizer, dam zece mii, ne tunde si asta este. La magazin am mai lasat 500 de lei, o mie... Lasa cine vrea bacsis, nu este obligat de nimeni. Daca avem posibilitatea da, daca nu, nu... Daca esti multumit de servire, este altceva. Iti permiti sa ii dai zece mii, cinci mii, cit se poate, dupa putere, sa fie si el multumit, cum am fost si noi de felul in care am fost serviti. Se lasa bacsis dupa puteri, dupa cit are omul: cinci mii, zece, douazeci, 200, 50 de euro... Cei cu bani dau mai mult. Dam si noi dar mai putin. Sa impoziteze si sa ia banii pentru o casa de copii, pentru un camin de batrini. Asa, merg banii la bugetul statului si statul face tot ce vrea cu ei, asta este, nu avem ce sa facem. Nu stiu cum vor verifica aceste sume, depinde ce legi pun ei. Probabil cind intra la magazin sau la restaurant, ca angajat, trebuie sa li se verifice sumele cu care intra si cu care ies. Daca ai mai mult, inseamna ca e din bacsis. Asta e unica solutie, altfel nimeni nu ar spune cit a cistigat si ce a cistigat. Cu toate ca nici asa nu e sigur pentru ca romanul e inventiv si gaseste el solutii sa isi protejeze banii. Sint mai multe variante. Face si pe dracu-n patru si tot pleaca cu bani de acolo."



Anonim

"Bineinteles ca dau bacsis. Nu e o oblogatie, e ceva profund romanesc, tipic. Toata lumea da bacsis. Cine spune ca nu da bacsis minte. Sint de acord cu toate masurile Guvernului."


Plescan, medic stomatolog, Focsani

"Si dau si iau. Traim in Romania. De ce sa mintim? Toti luam, toti dam. Mai dai si din obligatie bacsis, si ca esti fortat de situatie, dar si atunci cind esti multumit. Asta este o mostenire veche. Nu sint de acord dar nici nu condamn. Toata lumea da bacsis, nu numai cei cu bani, mai mult sau mai putin, dupa posibilitati, dar de dat da toata lumea. Nu spun ca este obligatoriu. Da fiecare cit vrea si ce vrea, cind esti multumit de cum ai fost servit... Nu stiu daca este un procent bine stabilit. Nu ma deranjeaza decizia Guvernului de a impozita. Daca este legal, este foarte bine. Si atunci nu va mai fi considerat bacsis ci un venit suplimentar si daca mi-l impoziteaza, o sa dorm bine, fara probleme. Este o forma de a cistiga si nu ma deranjeaza sa impoziteze. Nu se va duce nimeni sa declare. Ei doresc sa mai scoata niste bani dar ma indoiesc ca o sa reuseasca."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.