Național

Scandalul Schengen

Ziarul de Vrancea
5 ian 2011 519 vizualizări
Parlamentarii romani vor sa santajeze Germania

Nemtii au cerut o derogare Comisiei Europene pentru a putea pastra actualul numar de eurodeputati n cum decizia trebuie luata in unanimitate, parlamentarii romani lasa de inteles ca vor vota impotriva, in contextul in care ministrul german de interne a cerut aminarea integrarii tarii noastre in Spatiul Schengen n MCV nu poate a denuntat unilateral, a anuntat ieri un oficial al CE


Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat ieri la RFI ca Mecanismul de Cooperare si Verificare(MCV) nu poate fi denuntat in mod unilateral. El a spus ca "in mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare si Verificare ar fi bazata pe o decizie a Comisiei Europene, dupa ce vor fi implinite cele patru jaloane ale reformei justitiei care sint corelate". Acest lucru, spune Mark Gray, "se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reforma si prin cooperare sporita intre autoritatile romane si Comisie. Este insa decizia Comisiei", a explicat purtatorul de cuvint. Intr-un interviu pentru ziarul Adevarul, ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi spunea ca Romania poate conditiona aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si poate denunta unilateral MCV, in cazul in care este folosit in alte domenii si devine un handicap.


"De ce noi sa ne conformam, iar altii sa deroge"


Amenintarile partii romane au continuat si ieri, dupa ce ministrii de interne francez si german au solicitat Comisiei aminarea aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen. Mai multi parlamentari romani din Comisiile de politica externa au lasat de inteles ca nu vor ratifica o modificare a Tratatului de la Lisabona care contine o derogare ca Germania sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decit numarul stabilit deja, spun surse politice, citate de Newsin. Mai precis, in urma alegerilor din iunie 2009, din partea Germaniei au fost alesi un numar de 99 de europarlamentari, in timp ce Tratatul de la Lisabona prevede ca numarul maxim, care revine Germaniei, nu poate depasi 96. Pentru ca Germania sa poata mentine cele 99 de locuri din PE este nevoie de o modificare a Tratatului de la Lisabona de catre toate statele membre UE. Potrivit unor surse parlamentare, aceasta derogare a provocat discutii tensionate in cadrul comisiilor de politica externa. "Foarte multi senatori si deputati pur si simplu si-au pus intrebarea daca noi intotdeauna sintem somati sa ne conformam unor regulamente de ce de exemplu in cazul acesta Germania poate sa aiba o derogare fara nici o problema", a explicat presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi. Discutiile critice au fost confirmate si de presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean. Potrivit unor surse din comisii, discutiile ar fi fost intr-adevar tensionate. "Reprezentantii puterii au venit nervosi la sedinta si au propus chiar sa redactam o declaratie a comisiilor in care sa criticam pozitia celor doi ministri, dar s-a renuntat la idee, deoarece a primat argumentul ca nu Parlamentul roman trebuie sa reactioneze, potrivit uzuantelor, ci MAE si ca nu trebuie ca Romania sa vina cu amenintari", au declarat sursele citate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.