Național

Romania isi arata muschii

Ziarul de Vrancea
4 ian 2011 546 vizualizări
Seful diplomatiei romanesti vorbeste despre posibilitatea denuntarii unilaterale a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si de conditionarea aderarii Croatiei la UE n declaratiile sale vin in urma scrisorii ministrilor de interne francez si german care solicitau Comisiei Europene aminarea aderarii Romaniei la Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca, in conditiile in care Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE. Intr-un interviu publicat ieri de "Adevarul", ministrul roman mai sustine ca scrisoarea ministrilor de Interne francez si german are "probleme de redactare", destinatarul fiind gresit si incluzind "abordari de eseu politic". "De la Berlin avem semnale ca a existat o insistenta franceza pentru cuplarea celor doi ministri de Interne, dar Germania isi mentine promisiunea unei evaluari obiective asa cum a fost formulata la Bucuresti, de catre doamna Angela Merkel", a mai spus Teodor Baconschi. întrebat ce se mai poate face pentru aderarea la spatiul Schengen, in scurtul timp ramas pina in martie 2011, ministrul de Externe raspunde ca, in primul rind, romanii trebuie sa se tina tari pe pozitia de principiu ca regulile aplicate in cazul oricaror alte extinderi ale spatiului Schengen trebuie respectate. "Mi se pare incorect sa acceptam acest precedent, ca doua state, indiferent care, sa schimbe regulile in timpul jocului. Scrisoarea ministrilor de Interne francez si german are niste probleme de redactare. în primul rind, se adreseaza Comisiei, desi decizia se ia in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e gresit. Apoi, e mentionat pericolul accesului Romaniei la baza de date SIS, in conditiile in care noi sintem legati de facto la aceasta baza de date din 5 noiembrie 2010. Textul include niste abordari de eseu politic. Nu cred ca o formula de tipul «starea generala carenta din cele doua tari» poate fi acceptata ca model de lucru. Sint generalitati care nu se sustin", adauga Baconschi.


MCV este folosit in alte domenii si devine un handicap


întrebat ce poate face Romania, Teodor Baconschi a raspuns: "V-am spus, le putem spune partenerilor nostri: sunati-ne! La fel si cu Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Guvernul roman care a finalizat negocierile ne-a introdus in Uniunea Europeana cu aceasta ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit in alte domenii si devine un handicap. Si trebuie sa ne gindim foarte serios daca mai merita sa continuam acest lucru. Noi am facut progrese in reforma sistemului judiciar. Daca ele nu sint incurajate mai departe, intr-o logica de cooperare, exista posibilitatea de a denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, raminind sa informam Comisia cu privire la progresele noastre in domeniul reformei Justitiei", sustine ministrul de Externe. El subliniaza ca, daca MCV va fi folosit nu atit ca mijloc de cooperare, ci mai curind ca pretext de presiune in alte domenii, Romania nu are de ce sa-l mai mentina. "Haideti sa privim la situatia Croatiei. Noi sustinem orice extindere a Uniunii Europene in Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta sa se faca fara MCV, in conditiile in care, in cazul nostru, se mentine MCV", avertizeaza oficialul roman.


Diaconescu acuza lipsa de "nuante" din mesajul lui Baconschi


Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, sustine ca abordarea lui Teodor Baconschi, privind conditionarea aderarii Croatiei la UE este "neinspirata, contraproductiva si injusta". "Croatia nu se face vinovata in nici un caz de felul in care am stiut noi sa ne gestionam problemele de migratie in zona occidentala a Europei si nici de felul in care am reusit sa ii convingem pe occidentali de performantele Romaniei", a declarat candidatul UNPR la presedintie. El a precizat ca a remarcat, "din nou", "o oarecare intirziere a unui mesaj nuantat din partea sefului diplomatiei romanesti". în opinia sa, un bun argument in favoarea Romaniei ramine standardul ridicat al investitiilor pe care tara noastra le-a facut pentru securizarea frontierelor, aspect care ar trebui valorificat mai mult de diplomatia romaneasca.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.