Național

Inundatiile din Tataranu au fost provocate de localnici

Ziarul de Vrancea
5 ian 2006 1011 vizualizări
10 case si 59 de anexe gospodaresti din satul Bordeasca Veche, comuna Tataranu, au fost cuprinse de ape. Totul a pornit de la un dop format din gunoaie aruncate si aduse de ape pe albia pirului Balanu. Satenii care le-au aruncat nu pot fi amendati pentru ca nu au fost prinsi in flagrant. Podul de la Cimpineanca si un pod din comuna Gura Calitei au fost luate de ape. Din cauza zapezii, intre Tulnici si Paunesti se circula cu greutate.

Gunoaiele aruncate de satenii din zona comunei Tataranu in albia piriului Balanu sint cauza inundatiilor produse in zona satului Bordeasca Veche in cursul serii de marti. Cu toate acestea, autoritatile spun ca nu pot amenda pe nimeni pentru simplu fapt ca nimeni nu ar recunoaste acest lucru si nici nu i-ar demasca pe alti localnici. In total, 10 case si 59 de anexe gospodaresti au fost inundate. Alte 36 de hectare de teren au fost cuprinse de ape. La Cimpineanca, podul provizoriu peste riul Milcov a fost distrus de ape, iar la ora actuala accesul catre satul Pietroasa se realizeaza pe ruta ocolitoare. Si un pod din comuna Gura Calitei a fost luat de ape, dar locuitorii din satul Plopu pot folosi o punte provizorie de trecere. Pe DJ 205 L Tulnici - Paunesti se circula cu greutate, din cauza ninsorilor cazute. Subprefectul Dragos Mircea spune ca situatia este in prezent sub control si nu exista riscul inundarii altor locuinte sau anexe gospodaresti.



Satenii din Bordeasca Veche nu au dormit in noaptea de marti spre miercuri. Acestia au stat trezi ore intregi pentru ca apa sa nu intre peste ei. "Dupa sase luni, am stat din nou toata noaptea sa pazim sa nu intre apa peste noi. S-au mai retras apele din locuinta, dar anexele au ramas tot inundate", a spus Gheorghe Dumitru. Multi dintre localnici se pling ca nu au mai ramas cu nimic in gospodarie. "Mi-a intrat apa in casa. Gradina e toata la pamint. Am apa in casa pina la genunchi. Si asta vara am stat tot in apa. Paturile au inceput sa pluteasca prin casa", ne-a spus Stefana Barbuntoi. Satenii se pling ca totul pleaca de la aruncarea gunoaielor in apele piriului Balanu de catre locuitorii din satul Juganesti. "Apele vin mereu si tot ce se petrece este din cauza celor din Juganesti, care arunca gunoiele in albie. Acum am toata gospodaria inundata, la fel ca in vara", ne-a spus Ion Pavel. Varianta acestora este confirmata si de autoritatile judetene. "Totul a avut loc din cauza unui dop format din gunoaie, aruncate si aduse de ape. Nu putem amenda pe nimeni, pentru ca faptasii ar trebui sa fie prinsi in flagrant. Gunoaiele sint aruncate de cei din zona, nu de cineva dintr-un anumit sat. Albia piriului va trebui sa fie curatata. Mai multi specialisti prezenti la fata locului vor propune solutii pentru rezolvarea problemelor aparute", a spus subprefectul Dragos Mircea. Pe linga case si anexe gospodaresti, apele au inundat si citeva zeci de hectare de teren agricol. "Au fost inundate zece case si 59 de curti si anexe gospodaresti. De asemenea, au fost cuprinse de ape 14 hectare de izlaz cultivat cu telina si 22 de hectare de teren arabil", ne- a declarat primarul comunei Tataranu, Nicolae Pavel. Ieri dimineata, o autospeciala de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea s- a deplasat in Bordeasca Veche, unde pompierii au ajutat la scoaterea apei din casele localnicilor. "In acest moment situatia este sub control si nu mai exista pericolul inundarii altor case sau anexe gospodaresti", a mai spus subprefectul Dragos Mircea.


Zonele afectate de ape sint monitorizate


Zonele sinistrate sint monitorizate in permanenta de autoritatile sanitare. Conform unei situatii prezentate in cursul zilei de ieri de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, zonele in care apa a intrat in unele gospodarii sint deja in atentia echipelor de interventie. "Am luat decizia de a forma mai multe echipe care sa actioneze in zonele afectate. O astfel de echipa s-a deplasat azi la Bordeasca cu

materiale dezinfectante, in eventualitatea in care au fost afectate sursele de apa potabila", a declarat medicul Marina Maiorov, director adjunct al DSP. Avind experienta inundatiilor din luna iulie a anului

trecut, reprezentantii DSP s-au pregatit si pentru situatii mai grave. Conform situatiei prezentate de reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, cea mai mare

suprafata de teren a fost inundata in comuna Maicanesti, respectiv 100 hectare. Alte 30 de hectare au fost cuprinse de ape in comuna Milcovul, suprafete situate pe de o parte si alta a piriului Argint.


Precipitatii de maxim 43,5 l/mp


Precipitatiile cazute pina ieri dimineata au mai produs pagube si in alte citeva localitati ale judetului. La Cimpineanca, podul provizoriu peste riul Milcov a fost distrus de ape, iar la ora actuala accesul catre satul Pietroasa se realizeaza pe o ruta ocolitoare. Peste 500 de locuitori au ramas astfel izolati. Si un pod de la Gura Calitei, peste riul Rimna, a fost distrus, insa oamenii din satul Plopu nu mai erau izolati aseara, deoarece a fost construita o punte provizorie. Ploile din ultimele zile au reactivat si eroziunea de mal produsa de inundatiile din iulie 2005 in zona orasului Odobesti. Ninsorile din zona de munte au pus ceva probleme pe drumul judetean DJ 205 L, intre Tulnici si Paulesti. Circulatia a fost blocata o perioada, insa problemele au fost remediate pina spre seara, in zona actionindu-se si cu material antiderapant. Evenimentele au fost analizate in teritoriu de doua comisii numite de Prefectura, pentru a fi luate masurile care se impun in asemenea situatii. Desi vrincenii au scapat ieri de precipitatii, in noaptea de marti spre miercuri a mai plouat intr-o mare parte a localitatilor judetului. Hidrologii vrinceni au inregistrat pina ieri dimineata, la ora 7.00, o maxima de 43,5 litri pe metru patrat la Martinesti, comuna Tataranu, dar si 36,9 l/mp la Mircesti- Vinatori, 37,6 l/mp la Jiliste, 35,7 l/mp la Puiesti - Buzau sau 30,8 l/mp la statia hidrometrica Tataru. Au mai cazut cantitati de 25,3 l/mp la Herastrau, 25,2 l/mp la Nereju, 24 l/mp la Ciuruc, 23,5 l/mp la Lungoci, 23,3 l/mp la Cosmesti, 22,6 l/mp la Colacu - Valea Sarii, 20 l/mp la Tulnici, 17,2 l/mp la Tulnici si Adjudu Vechi.

Grupaj realizat de Madalina IRIMIA, Camelia STANILA, Dan CHIRIAC si Gabi SAVA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.