Național

Romii, pericol national

Ziarul de Vrancea
29 nov 2010 651 vizualizări
Cel putin asa cred 36% dintre respondentii unui sondaj comandat de Pro Democratia n procentul este in crestere fata de studiile realizate anterior

Un procent de 36% dintre subiectii sondajului CCSB intitulat "Stereotipurile la adresa romilor", prezentat simbata la o masa rotunda organizata de Asociatia Pro Democratia, considera ca este posibil ca pe viitor romii sa devina o amenintare pentru tara. Procentul este in crestere, dat fiind faptul ca la ultimul sondaj asemanator, realizat in anul 2002, cifra era de 34%.

Per total insa, asa cum o arata sondajul, perceptia romanilor asupra romilor s-a imbunatatit usor. Astfel, daca in 2002, un procent de 24% dintre cei intervievati au spus ca pentru ei sau familiile lor romii ar putea fi o amenintare, in sondajul din 2010 procentul a scazut la 18%. Totusi, a ramas neschimbat procentul celor care considera ca romii ar putea fi o amenintare pentru romani - 33%. Potrivit sondajului, 44% dintre subiecti considera ca romii sint hoti. Procentul e insa in scadere fata de cel din 2002, cind 46% sustineau acest lucru. Au crescut totusi procentele in ceea ce priveste eticheta de "lenesi" ( 43% in 2010, 40% in 2002). O diferenta majora fata de anul 2002 se constata la eticheta "inapoiati". în 2002, 21% dintre subiecti considerau ca romii sint inapoiati, fata de doar 13%, cit releva sondajul din 2010.


Furtul, vazut ca o traditie


Dupa cum arata datele sondajului, doar 34% dintre subiecti ar fi de acord ca romii sa faca parte din familia lor. Procentul este insa mai mare fata de cel din 2002, cind doar 23% au dat acelasi raspuns. De asemenea, 57% ar fi de acord sa aiba prieteni romi, fata de 41% in 2002, 59% ar fi de acord sa-i aiba ca vecini, fata de 48% in 2002. Pe de alta parte, 68% dintre cei intervievati considera ca romii fac mai multe infractiuni decit romanii. Un procent de 52% considera ca romii fac infractiuni pentru ca asa le este obiceiul, iar 13% cred ca o fac pentru ca sint saraci. Totodata, 60% dintre subiecti sunt de parere ca romii nu sint mai saraci decat romanii, iar 71% sint de acord cu afirmatia ca romii nu-si dau copii la scoala. Sondajul a fost realizat la comanda Asociatiei "Pro Democratia" in perioada 18-25 noiembrie 2010 pe un esantion de 1. 500 de persoane. Eroarea maxima este de plus, minus - 3,1%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.