Național

S-a aprobat strategia pentru inundatii

Camelia Stănilă
27 dec 2005 703 vizualizări
Aceasta contine atit masuri de prevenire, de informare a populatiei, cit si interventii necesare dupa producerea inundatiilor

Strategia nationala de management al riscului de inundatii a fost aprobata la sfirsitul saptaminii trecute, aceasta stabilind atributii si responsabilitati clare si detaliate pentru fiecare institutie a administratiei publice care participa la gestionarea unor astfel de situatii. De asemenea, aceasta prevede si rolul pe care trebuie sa il joace comunitatile locale si cetatenii in prevenirea si gestionarea inundatiilor. Strategia, aprobata prin Hotarire de Guvern, prevede aplicarea unor proceduri si practici pentru imbunatatirea calitatii vietii din comunitatile care traiesc in zonele inundabile, printr-o pregatire temeinica in eventualitatea producerii unor astfel de fenomene, in vederea reducerii pagubelor. De asemenea, se urmareste si diminuarea impactului asupra sistemelor ecologice, utilizarea adecvata a resurselor disponibile, precum si mentinerea unor activitati economice corespunzatoare in zonele inundabile. Principalul scop al strategiei este insa acela de diminuare a pagubelor si de prevenire a pierderii de vieti umane la inundatii. La capitolul activitati de prevenire, strategia prevede evitarea constructiei de locuinte si de obiective sociale, culturale sau economice in zone potential inundabile, utilizarea adecvata a terenurilor, realizarea de masuri de protectie inclusiv in zona podurilor si podetelor, introducerea sistemelor de asigurari, identificarea in detaliu si delimitarea geografica a zonelor de risc natural la inundatii, implementarea sistemelor de prognoza, avertizare si alarmare pentru cazuri de inundatii, intretinerea structurilor deja existente de protectie, executia lucrarilor de curatare a albiilor riurilor in zona podurilor si podetelor, comunicarea cu populatia si educarea ei in privinta riscului la inundatii si a modului de a actiona in situatii de urgenta. Activitatile de management operativ constau in prognozarea formarii viiturilor, a evolutiei si a propagarii lor, avertizarea autoritatilor implicate si a populatiei asupra intinderii, severitatii si a timpului de aparitie a inundatiilor, asigurarea resurselor necesare la nivel judetean pentru interventie, etc. Activitatile ce se intreprind dupa trecerea inundatiilor cuprind, printre altele, ajutorarea populatiei afectate, reconstructia cladirilor si refacerea sistemului de aparare impotriva inundatiilor. Pentru gestionarea situatiilor de urgenta, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a pregatit chiar si un Manual al prefectului si un Manual al primarului, pentru ca reprezentantii autoritatilor sa actioneze unitar in astfel de situatii nefericite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.