Național

Cum vrea Guvernul sa scape de romi

Ziarul de Vrancea
19 nov 2010 552 vizualizări
Executivul a discutat in ultima sedinta o initiativa legislativa privind schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma, din "rom" in "tigan" n Academia Romana sustine proiectul, majoritatea autoritatilor din subordinea Guvernului il resping

Deputatul PDL Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan", la care Guvernul trebuie sa emita o opinie. Premierul Emil Boc a cerut date suplimentare dupa ce a constatat ca Academia Romana sustine proiectul. Initiativa legislativa a deputatului propune ca, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoane de etnie roma/ tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de "tigan/tiganca". Se propune totodata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea acestei denumiri sa fie interzisa. Deputatul motiveaza necesitatea unei astfel de legi prin faptul ca termenul "rom" genereaza confuzie pe plan international.

"Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. E incorect. Se creeaza o falsa directionare", sustine deputatul in motivatia propunerii legislative. Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a discutat, miercuri, despre formularea unui punct de vedere la initiativa deputatului, iar premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentara dupa ce a constat ca, din zece institutii publice consultate pe aceasta tema, chiar Academia Romana sustine promovarea initiativei legislative. De partea cealalta, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, Agentia Nationala pentru Romi, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relatii Interetnice si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii au aratat ca nu sustin propunerea deputatului.

Potrivit documentului dezbatut, miercuri, de Guvern Academia Romana a transmis Guvernului ca termenul "tigan" reprezinta "numele corect al acestei populatii transnationale".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.