Național

Adolescentii romani si sexul

Ziarul de Vrancea
19 nov 2010 675 vizualizări
Peste jumatate din tinerii romăni, participanti la un studiu european despre sanatate sexuala, considera ca profesorii care se ocupa de educatia lor sexuala, în scoala, nu au pregatirea necesara în domeniu

Tinerii din Romania au nevoie de o mai buna informare pentru a-si proteja sanatatea sexuala, conform rezultatelor unui studiu realizat de Durex. Cercetarea s-a facut pe un esantion reprezentativ de peste 15.000 de tineri, cu virste intre 15 si 20 ani, din 15 tari europene - noua din Europa de Vest si sase din Europa de Est. S-a analizat experienta lor in ceea ce priveste educatia sexuala si impactul asupra sanatatii vietii lor sexuale in materie de informatii, atitudini si practici. Rezultatele au indicat un grad ridicat de ignoranta la nivelul tarilor din Europa in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala (BTS). De exemplu, nu mai putin de patru din 10 tineri romani (40,3%) cred in mod eronat ca pot contacta BTS de pe scaunul toaletei. Aceasta valoare este a doua intre tarile europene, dupa Turcia (44,4%). De asemenea, tinerii romani sint putin mai informati in ceea ce priveste perceptia asupra riscului contractarii unei BTS. în Romania, 19,1% dintre tinerii intervievati cred ca riscul de a contracta o astfel de boala este mic sau nu exista - comparativ cu 37,5% in Slovenia, 50% in Germania si 70,3% in Belgia.


Fetele stiu mai multe despre sex decit baietii


La intrebarea daca ar utiliza un prezervativ pentru o partida de sex cu un nou partener, 3,4% dintre romani au declarat ca nu, aceasta cifra fiind a treia in Europa, dupa Turcia (14,4%) si Polonia (3,5%). Tinerii romani au avut rezultate mai slabe in ceea ce priveste utilizarea metodelor contraceptive in mod regulat. Unul din cinci (20%) declara ca nu a folosit nici o forma de contraceptie ultima data cand a intretinut relatii sexuale.

Lipsa lor de cunoastere se reflecta in imaginea pe care o au tinerii romani despre educatia sexuala primita in scoli, cu mai mult de jumatate (53,9%) dintre ei declarind ca profesorii lor nu aveau pregatirea necesara pentru a le face educatie sexuala. Studiul mai arata ca, in general, tarile din Europa de vest au inregistrat scoruri mai ridicate in ceea ce priveste cunostintele, atitudinile si practicile in materie de sex, comparativ cu tarile din Europa de est. Femeile au inregistrat scoruri mai ridicate decit barbatii. Rezultatele cele mai bune au fost obtinute, in general, de cei care au primit informatii cu rol de educatie sexuala de la parteneri, profesori sau persoane specializate in domeniu. "Un alt motiv de ingrijorare ar fi rezultatele scazute inregistrate de tinerii barbati din toate tarile analizate, in comparatie cu tinerele. Trebuie luate masuri urgente referitor la aceasta diferenta semnificativa de nivel de informare pentru protejarea sanatatii sexuale a generatiilor viitoare", a declarat Anca Musat, Marketing Manager al companiei Durex.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.