Național

Sindicalistii mai incaseaza o lovitura

Ziarul de Vrancea
9 nov 2010 455 vizualizări
Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca este neconstitutionala reducerea programului cu pina la cinci zile pe luna pentru membrii conducerii organizatiilor sindicale, fara afectarea drepturilor sindicale, întrucit ei pot fi remunerati din fondurile sindicatelor.

Astfel, textul de lege criticat creea premisele unei duble remunerari a aceleiasi activitati sindicale desfasurate: pe de o parte, din fondurile sindicatului, pe de alta parte, din cele ale angajatorului. Exceptia a fost ridicata intr-un proces civil de catre societatea Arcelormittal SA din Galati, intr-o cauza avind ca obiect, printre altele, obligarea reducerii programului de lucru a 34 de angajati alesi membri in organul de conducere al unei organizatii sindicale cu cinci zile pe luna. în motivarea exceptiei, societatea galateana a sustinut ca textul de lege criticat instituie un privilegiu in favoarea membrilor organelor de conducere ale sindicatelor, intrucit acestora li s-a acordat dreptul de a lucra cu 3-5 zile lunar mai putin la locul de munca, fara afectarea drepturilor salariale. "Or, salariul este acordat pentru munca efectiv prestata si nu pentru desfasurarea de activitati sindicale. Textul legal criticat incalca si dreptul de proprietate al angajatorului, intrucit impune in sarcina acestuia plata unor drepturi salariale chiar si in situatia in care angajatul nu a prestat munca in favoarea sa", explica Arcelormittal. Practic, CCR a declarat neconstitutionale dispozitiile art.35 alin.(1) din Legea sindicatelor 54/2003, cu urmatorul cuprins: "Membrii alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de salariati, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activitati sindicale, fara afectarea drepturilor salariale".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.