Național

Tragedie aviatica linga Cimpia Turzii

Ziarul de Vrancea
2 nov 2010 538 vizualizări
Doi militari si-au pierdut ieri viata dupa ce un MIG s-a prabusit in judetul Cluj n Fortele Armate au pierdut in accidente, in ultimii 20 de ani, 28 de aparate de zbor, in majoritatea cazurilor fiind vorba de defectiuni tehnice

Un avion de tip MIG 21 Lancer s-a prabusit ieri in apropiere de Cimpia Turzii, cei doi militari aflati in aparatul de zbor, pierzindu-si viata. Potrivit MApN, in jurul orei 13.10, o aeronava militara MiG-21 LanceR cu dubla comanda, apartinind Flotilei 71 Aeriene din Cimpia Turzii, s-a prabusit in apropierea aerodromului. Potrivit sursei citate, aeronava militara executa o misiune de cercetare meteo in vederea pregatirii unor zboruri de instructie. Cei doi militari care au murit sint Laurentiu-Nicolae Chirita si Sorin-Traian Avram. Capitan-comandorul Laurentiu-Nicolae Chirita, in virsta de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua si noaptea, in toate conditiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Era casatorit si avea un copil. Capitan-comandorul Sorin-Traian Avram, in virsta de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua si noaptea, in toate conditiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era casatorit si avea un copil. Ambii piloti au absolvit mai multe cursuri de specialitate in tara si in strainatate si au participat la numeroase exercitii internationale.


17 MIG-uri prabusite, 61 de militari morti


Prin ordin al ministrului Gabriel Oprea, astazi, de la ora 8.00, in toate unitatile militare din tara si din teatrele de operatii, se vor desfasura ceremonii militare si religioase in semn de recunostinta si respect pentru cei doi militari. De asemenea, a fost numita o comisie de investigatie tehnica pentru cercetarea imprejurarilor producerii acestei tragedii. Potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar si au fost sistate zborurile de instructie cu acest tip de aeronava, pina la finalizarea anchetei de specialitate. Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a spus ca vremea era frumoasa si ca zona in care s-a produs incidentul este una usor accesibila. Procurorul Marius Iacob a declarat ieri ca in ultimii 20 de ani in Romania s-au inregistrat 27 de accidente aviatice, in care au fost implicate aeronave ale Fortelor Aeriene Romane. în cele 27 de accidente, au fost implicate 28 de aeronave, intr-unul din evenimente fiind implicate doua MIG-uri, care s-au ciocnit in zbor, in anul 1993. în urma catastrofelor, 61 de militari au pierit, doar doi supravietuind, respectiv in accidentul de la Tuzla. Potrivit procurorului sef, in cele mai multe catastrofe au fost implicate MIG-uri, 17 astfel de aparate prabusindu-se. Totodata, anchetatorul a precizat ca in majoritatea cazurilor a fost vorba despre defectiuni de natura tehnica.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.