Național

Reportaj de Halloween in presa britanica:Romania, destinatie de groaza

Ziarul de Vrancea
1 nov 2010 1898 vizualizări
The Guardian a publicat simbata un reportaj realizat in Romania de cu ocazia zilei de Halloween. Plecind de la mitul lui Dracula, ziarista britanica, Tanya Gold, ironizeaza diverse aspecte ale societatii romanesti. Despre Bucuresti spune ca arata ca Parisul "mincat si scuipat". Vorbind despre cum se poate ajunge la adevaratul castel al lui Dracula, ea noteaza: "Autostrazile romanesti sint ca vampirii, sint mitice si este departe de ajuns de oriunde te-ai afla".

In cautarea lui Dracula, Tanya Gold compara Bucurestiul cu "un Paris mestecat si, apoi, scuipat afara". Urmatoarea oprire a ziaristei, care a incercat sa regaseasca originile mitului vampirului Dracula, a fost la Castelul Bran, despre care spune ca din afara, se aseamana cu o casa a groazei, insa dinauntru "arata de parca o englezoaica l-a cumparat si l-a atacat cu mobila de la Laura Ashley" (n.r. - lant de magazine de mobila si imbracaminte pentru femei din Marea Britanie). "Este plin de canapele. îmi aminteste de Surbiton (n.r. - suburbie a Londrei, cunoscuta pentru stilurile arhitecturale variate). «Este ca in Surbiton», i-am spus ghidului meu. Apoi, jurnalista ajunge la Sighisoara, unde observa magazinele cu statuete "Dracula" si multi ciini vagabonzi umblind pe strazi. "Casa in care s-a nascut Dracula este, acum, un restaurant", scrie ziarista, notind ca Dracula este pictat pe un perete, aratind ca "un chelner italian infuriat". Gold mai observa ca "municipalitatea plateste doi barbati sa se imbrace in costume medievale si sa urmareasca turistii prin oras, batind intr-o toba". Urmatoarea destinatie este Tirgoviste, unde a crescut Vlad Tepes, inainte de a fi trimis ca ostatic la Curtea Otomana, "unde se pare ca a invatat sa fie rau". Despre Curtea Princiara de la Tirgoviste, Tanya Gold spune ca este adevaratul castel al lui Dracula, "doar ca nimeni nu merge acolo, pentru ca autostrazile Romaniei, precum vampirii, sint mitice si departe de a exista undeva". "Locul acesta pare exact ca in romanul lui Stoker - un print intunecat calatorind sub un blestem isi construieste un castel departe de magazine. M-am urcat pina sus. Sint doar caramizi si nori. Este ruina ruinelor si este minunat", scrie jurnalista.

Cockteilul lui Vlad Tepes este facut din ananas


Jurnalista porneste, apoi, insotita de ghidul ei, la hotelul Dracula, "printre munti". "într-un final vad un crucifix enorm din neon. Romania a inventat crucifixul din neon. Sint peste tot, chiar si la semafoare. Pe celalalt munte se afla Castelul Dracula. Prezenta crucifixului, spune ghidul meu, este intimplatoare", se arata in reportaj. Castelul Dracula, care functioneaza ca hotel, "este un bloc din caramida, construit in anii \'70". "Managerul este inspaimintator, dar intr-un fel plictisitor. Este tinar si slab si ochii lui sar din orbite peste umarul meu, catre ceva ce nu pot vedea. Doar ca acesta este un hotel normal", mai noteaza ziarista. Ea mai subliniaza ca, dintr-un motiv necunoscut, cocktailul Dracula este facut din ananas. Hotelul ofera si "senzatii tari" pentru turisti, astfel ca managerul o duce pe ziarista "intr-o camera micuta cu un sicriu si scrieri de-ale lui Dracula pe pereti". Ea mai observa cum, din sicriu, tisneste un om - posibil bucatarul - care tipa si fuge din camera. "Ma gindean ca Dracula fuge spre tine rinjind, nu departe de tine, tipind. Poate ca nu maninca evrei", precizeaza Gold.



"Imi este mila de Dracula"


Dupa hotelul Dracula, jurnalista merge la Snagov, pentru a vizita manastirea unde ar fi ingropat Vlad Tepes. Aici intilneste un preot care doreste s-o cunoasca. "Este inalt si imbracat in negru. Arata ca un liliac. Nu o spun doar asa. Preotul nu ma lasa sa pun intrebari, dar imi tine o predica despre istoria Snagovului. Dracula, spune el, nu a fost un vampir, de parca este normal ca jurnalistii britanici sa creada in existenta unor fiinte diabolice si nemuritoare atunci cind nu se afla la petrecerile organizate de partidul Tory. Si ma ia in biserica si imi arata mormintul lui Dracula. Se afla sub o piatra de pe podea si are, in miniatura, portretul lui Dracula. Mai este si o vaza cu trei crizanteme. Crizanteme si pui de gaina facind galagie in preajma mormintului sau - imi este mila de Dracula", povesteste Tanya Gold.


Romanii nu-l iubesc pe Dracula, ci pe un print care tragea oamenii in teapa, inainte de prinz


întoarsa in Bucuresti, jurnalista viziteaza Clubul Contele Dracula - un restaurant cu spectacol tematic despre Dracula. Ea arata ca, in acest loc, miini din ghips ies din pereti si se vad, din nou, animale moarte.

Despre actorul care il joaca pe Dracula in spectacol, Tanya Gold scrie ca "are o fata batrina, frumoasa, pictata in alb". Acesta o trage pe jurnalista linga el si o musca de git, apoi ii musca si pe ceilalti clienti. In opinia ziaristei exista un Dracula care le place romanilor si un altul care nu le place. Cel care nu le place este Contele Dracula din romanul lui Bram Stoker, in timp ce Dracula care le place este Vlad Tepes, eroul national roman, care a luptat impotriva turcilor si a redus rata criminalitatii, in mare parte tragindu-i pe infractori in teapa: "Uneori Dracula tragea in teapa si cite 20 000 de oameni inainte de masa de prinz. De acest Dracula le place romanilor". Altfel, Romania vinde brandul "Dracula" fara tragere de inima, sustine jurnalista, iar actuala campanie turistica nationala il ignora, preferind sa promoveze Muntii Carpati. Acest lucru este "irational", noteaza The Guardian. Potrivit cotidianului, Dracula este o "marca erotica internationala", iubita de femei care doresc in secret sa aiba aventuri cu aristocrati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.