Național

Legea pensiilor reintra pe mina parlamentarilor

Ziarul de Vrancea
8 oct 2010 689 vizualizări
Presedintele a refuzat sa promulge actul normativ, nemultumit de virsta inaintata de pensionare pentru femei n Traian Basescu n-a amintit un cuvint de votul suspect de la Camera si a acuzat opozitia de lipsa de decenta n un act de imagine, interpreteaza liberalii demersul presedintelui

Presedintele Traian Basescu a retrimis ieri Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitind stabilirea virstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei. Basescu a mentionat ca legea a venit la promulgare dupa ce a primit avizul de legalitate a Curtii Constitutionale si a fost semnata de ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalitatii, nu am nici o observatie asupra legii", a precizat seful statului. El a spus insa ca la nivelul Administratiei prezidentiale a fost analizata legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat ca se instituie virsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. "Sint un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse, dar si al egalitatii de tratament intre femei si barbati in fata legii", a adaugat seful statului. Presedintele Basescu a precizat, insa, ca nu poate sa nu analizeze realitatile socio-economice si sa constate ca femeile au o situatie mult mai grea decit barbatii. "Plecind de la premisa ca aici discutam despre femei, ca au serviciu, trebuie sa recunoastem ca realitatea sociala din Romania ne arata ca o femeie care are serviciu, in sectorul privat sau de stat, mai are si un serviciu acasa, fiind prima si cea mai importanta responsabila de gestionarea treburilor casnice, de cresterea copiilor. Deci, femeile fac o dubla munca in Romania", a mai spus seful statului. Un alt argument invocat de Basescu a fost ca noua lege creste virsta de pensionare pentru barbati cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, in timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani.


Basescu nu vrea dictatura


In discursul de ieri presedintele nu i-a "uitat" nici pe sefii opozitiei. Seful statului a declarat ca liderii PSD si PNL au avut abordari "ridicole", cerindu-i sa arbitreze in interiorul unei Camere a Parlamentului, in legatura cu modul de adoptare a Legii pensiilor si le-a recomandat "decenta" lui Victor Ponta si Crin Antonescu. El a aratat ca presedintele Romaniei nu se poate implica in activitatea interna a Parlamentului si ca Victor Ponta si Crin Antonescu au posibilitatea, in acest caz, sa se adreseze Comisiei Juridice de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor. "Cei care au vorbit despre dictatura nu inteleg ce inseamna sa creezi precedentul ca presedintele sa se implice in activitatea interna a Parlamentului. Asta ar fi dictatura", a afirmat seful statului. El a spus ca nu isi doreste sa se implice in activitatea interna a Parlamentului si ca nici constitutional nu are acest drept. "Recomandarea mea catre Victor Ponta si Crin Antonescu nu este decat o simpla chemare la decenta", a mai spus presedintele.


Intre succes comun si lasitate


Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca solutia presedintelui de a cere reexaminarea Legii pensiilor este cea corecta politic si constitutional, mentionind ca seful statului a sanctionat implicit frauda din Parlament. "Consider decizia de azi a lui Basescu un succes comun al celor care au luat atitudine fata de frauda din Parlament", a spus Ponta. El a precizat insa ca va cere in continuare demisia Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor, precizind ca nu poate fi vorba de rediscutarea si revotarea Legii pensiilor sub patronajul acesteia. Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al PNL, Mihai Voicu, a declarat ieri ca liberalii considera retrimiterea Legii pensiilor la Parlament ca fiind un gest de imagine, mentionind ca presedintele este aparatorul fraudei din Parlament. El a adaugat ca trebuie intetite demersurile pentru motiunea de cenzura. Liderul liberal a mentionat ca in urma cu 17 zile presedintele sustinea in fata Parlamentului egalizarea virstei de pensionare intre barbati si femei, la 65 de ani, ceea ce arata "ca exista o posibilitate ca aceasta decizie sa fi fost luata sub spectrul fricii de suspendare". "în cazul in care a fost asa, ii transmitem presedintelui propriile sale vorbe din campania electorala: «De ce ti-e frica nu scapi!»", a adaugat liberalul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.