Național

Legea pensiilor este constitutionala: Guvern - Opozitie: 1-0

Ziarul de Vrancea
7 oct 2010 433 vizualizări
Decizia a fost luata la limita, cu un singur vot in plus in favoarea constitutionalitatii n PSD si PNL reclamasera, printre altele, fraudarea votului prin care a fost adoptat actul normativ

Legea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala, potrivit hotaririi de ieri a Curtii Constitutionale (CCR) care a respins sesizarile PNL si PSD-PC. Decizia a fost luata cu votul "pentru" a cinci magistrati, ceilalti patru judecatori ai Curtii votind impotriva. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, potrivit unui comunicat al CCR.

Opozitia a contestat constitutionalitatea Legii pensiilor imediat dupa ce actul normativ a fost adoptat de Parlament. PNL a sustinut ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie sau dreptul fundamental de alegere a profesiei. De asemenea, liberalii au reclamat aplicarea gresita a articolului 16 din Constitutie la egalizarea virstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ. Obiectii asemanatoare au venit si din partea PSD-PC, principalul argument impotriva promulgarii legii fiind "ilegalitatea" votului din Camera Deputatilor.


Liberalii sint "consternati"


Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca social-democratii respecta decizia Curtii Constitutionale, dar ca ii vor cere din nou presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea pensiilor, adoptata prin "frauda". In caz contrar, PSD va declansa procedura de suspendare a sefului statului. Victor Ponta a precizat ca, desi nu le convine, social-democratii vor respecta decizia Curtii Constitutionale.

O reactie identica a venit si din partea presedintelui PNL, Crin Antonescu. Liberalul s-a declarat "consternat" de decizia Curtii Constitutionale si i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge actul normativ. Liderul PNL a sustinut ca Legea pensiilor este "inechitabila" si "injusta" si ca a fost adoptata "prin furt".


Creste punctul de pensie in 2011?


Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ieri ca, daca ar fi fost adoptata Legea pensiilor cu formula propusa de opozitie, pensiile ar fi putut sa scada. Din contra, a precizat ministrul, in forma actuala, "matematic este imposibil" ca acest lucru sa se intimple. "Pensiile pentru anul 2010 nu scad. Am dus din zona politica modul de calcul al pensiilor intr-o zona economica. Pentru oricine este interesat si citeste, o sa observe ca modul de calcul propus de noi da sustenabilitate pe termen mediu si lung sistemului de pensii. Pe modalitatea de calcul propusa de opozitie, o modalitate de calcul pur politica, exista sansa ca, in cazul in care majoritatile politice se schimba, acel procent propus sa scada sub ceea ce am propus noi", a declarat Ioan Botis. El a afirmat ca, in formula actuala a legii, exista un indicator de baza, valoarea punctului de pensie, de 732,8 lei, si un alt indicator, fix, numarul de puncte acumulat.

"Matematic este imposibil ca o pensie sa scada", a sustinut Botis. El a facut si o simulare pentru anul 2012. "Valoarea actuala a punctului de pensie, de 732,8 lei, se indexeaza cu rata inflatiei, cu 100% din rata inflatiei. Orice depreciere a veniturilor indusa de inflatie trebuie reconsiderata prin acoperirea ei, 100% din rata inflatiei. Am luat o rata a inflatiei analizata de 5,3%, o rata a inflatiei anualizata, si o crestere a cistigului salarial mediu brut de 0,4%. în aceste conditii, pensia va creste, in mod natural, de la 732,8 lei la 773,1 lei, deci o crestere de 40,3 lei. Daca nici intr-o formula explicit matematica opozitia nu gaseste o balansare a punctului de pensie, va fi foarte greu sa gaseasca o explicatie intr-o formula politica, pentru ca orice formula de tip politic intr-un sistem economic nu are valoare. Din acest motiv in legea pensiilor am considerat ca modalitatea cea mai corecta de a calcula valoarea punctului de pensie este aceea de a lega acea valoare de situatia economica", a spus ministrul muncii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.