Național

Nou scandal bilingv la Miercurea Ciuc

Ziarul de Vrancea
30 sep 2010 550 vizualizări
Politistii vor amenda primaria din orasul harghitean, dupa ce persoane necunoscute au acoperit denumirea în limba romăna a localitatii de pe panourile de intrare si de iesire din oras cu autocolante în care numele orasului era scris în vechiul alfabet secuiesc.

în noaptea de marti spre miercuri, pe indicatoarele amplasate la cele sase intrari si iesiri din Miercurea Ciuc au fost lipite autocolante reflectorizante scrise in vechiul alfabet secuiesc peste inscriptia in limba romana a denumirii resedintei harghitene, sub care se mai putea vedea doar denumirea in limba maghiara - Csikszereda. Politistii rutieri au cerut ieri Primariei Miercurea Ciuc sa dezlipeasca autocolantele si au instiintat-o ca, in calitate de administrator al panourilor rutiere si al drumurilor din localitate, va suferi consecintele. "Vom sanctiona contraventional administratorul domeniului public si vom inlocui panourile indicatoare pe care nu se mai regaseste denumirea in limba romana a localitatii Miercurea Ciuc", a declarat seful Politiei Rutiere Harghita, comisarul sef Cezar Asandei.

La rindul sau, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean Harghita, Gheorghe Filip, a afirmat ca un astfel de demers reprezinta o incalcare a legislatiei in vigoare si ca, in paralel cu masurile de sanctionare a Primariei, se va desfasura o ancheta pentru depistarea vinovatilor. "Panourile nu mai sint conforme cu standardele legale care prevad ca indicatoarele pot fi inscriptionate si in limba minoritatii, daca ponderea acesteia depaseste 20%, cu conditia ca prima inscriptionare a localitatii sa fie facuta in limba oficiala a statului. în cazul de fata inscriptia in limba romana nu mai exista, astfel incit vor fi luate masuri de sanctionare si, in paralel, vom desfasura cercetari pentru a descoperi cine a lipit autocolantele cu scriere runica secuiasca", a precizat Gheorghe Filip. Reprezentantii Primariei Miercurea Ciuc au declarat ca nu au autorizat un astfel de demers si au aflat de la jurnalisti despre el. "Nu am autorizat acest lucru, chiar noi am pornit, in urma cu o jumatate de an, o astfel de actiune prin care sa primim autorizatie sa putem noi, ca Primarie, sa montam astfel de inscriptii, dar ne-a fost resprinsa de instanta judecatoreasca. Acum aflu de la dumneavoasta ca au fost lipite astfel de autocolante", a spus viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Szoke Domokos.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.