Național

Asistenta care i-a parasit pe bebelusi a fost arestata

Ziarul de Vrancea
25 aug 2010 614 vizualizări
Ea a declarat instantei ca se considera vinovata intr-o anumita masura n avocata sa a facut recurs

Magistratii au emis ieri mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele asistentei medicale care a lipsit 12 minute din sectia de reanimare minute, timp in care s-a declansat incendiul ce a mistuit vietile a cinci dintre cei 11 bebelusi aflati acolo. Asistenta Florentina Cirstea fusese retinuta in urma cu o zi pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa in legatura cu incendiul de la Maternitatea Giulesti.

Asistenta este aparata in instanta de Simona Luciana Parvu. Avocatam care a declarat deja recurs, a relatat in fata jurnalistilor ca asistenta medicala deplinge moartea bebelusilor pe care-i ingrijea si ca dupa ce a plecat din salon pentru a merge la toaleta ar fi rugat o colega sa o substituie, care insa a fost chemata in sala de nasteri. Florentina Cirstea nu ar fi fost "nici un moment la nici o petrecere", a sustinut aparatorul, care a explicat care este strategia de aparare.

Simona Parvu a acuzat "sistemul bolnavicios din sanatate in care o asistenta are in grija doua saloane", astfel ca medicii sau asistentii nu mai au dreptul nici de a merge la toaleta. Avocatul a aratat ca asistenta isi recunoaste partea de vina si ca regreta cu "lacrimi in ochi" ceea ce s-a petrecut. "Florentina Cirstea era o persoana exemplara, acesta fiind si motivul pentru care a fost propusa pentru conducerea sectiei de TI", si-a caracterizat avocatul clienta, despre care a spus ca a refuzat functia deoarece "a preferat sa ingrijeasca copii decit sa faca birocratie". Potrivit avocatului, in cariera sa, Florentina Cirstea a ingrijit "sute poate chiar mii de copii".

Avocatul Florentinei Cirstea a declarat ca aceasta, potrivit fisei postului, pe care a studiat-o in timpul procesului, trebuia sa aiba in subordinea sa alte "una sau doua asistente debutante si una sau doua infirmiere", aceasta trebuind insa sa se ocupe singura de toata sectia de terapie intensiva.


12 minute fatale


In cererea de arestare, procurorii o acuza pe Florentina Cirstea ca si-a ignorat si sfidat atributiile de serviciu cind a lasat nesupravegheat in mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giulesti si a fost intr-un alt salon si la toaleta, moartea bebelusilor fiind violenta. Procurorii sustin ca atitudinea asistentei de sfidare a obligatiilor si responsabilitatilor profesionale a culminat cu absenta nejustificata din salonul ATI, timp de 12 minute, cind a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecintele ireversibile pentru bebelusii deveniti victime, care s-a dovedit cu suficienta rezonabilitate ca a fost comisa de inculpata.

Expertiza informatica realizata de Institutul de Tehnologii Avansate al SRI si raportul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta denota ca incendiul a avut o sursa de aprindere electrica si a avut doua faze. Cea de-a doua faza, cauzata de mediul imbogatit cu oxigen, a amplificat rapid si in interval scurt de timp temperatura, pina la un nivel care a generat o caldura atit de mare incit corpurile bebelusilor, care cintareau intre un kilogram si maxim 2,5 kilograme au fost arse pe 50-70 la suta din suprafata corpului, trei dintre nou-nascuti decedind, iar materialul din care erau confectionate incubatoarele s-a topit.

"Cind victimele sint copii, in speta nou-nascuti, bebelusi, se creeaza o stare emotionala deosebita in rindul societatii si se trezeste ingrijorare dar si o reactie particulara a opiniei publice, deoarece fapte de natura celei retinute in sarcina inculpatei suscita tulburare si determina pierderea increderii in sistemul sanitar", se mai specifica in referatul cu propunere de arestare preventiva a asistentei medicale Florentina Cirstea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.