Național

Deputatii au resuscitat Legea ANI

Ziarul de Vrancea
17 aug 2010 477 vizualizări
Proiectul a fost votat in absenta social-democratilor, care si-au motivat retragerea din sala spunind ca asteptau un proiect nou de lege

Legea ANI a fost adoptata, ieri, de Camera Deputatilor, cu 204 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" - Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente (PNL) - si doua abtineri - Daniel Oajdea (PDL) si Tudor Ciuhodaru (independent). Legea a fost adoptata in absenta deputatilor PSD, care parasisera sala la momentul votului. Voturile favorabile au apartinut deputatilor PDL, UDMR, PNL, grupului minoritatilor si independentilor. Presedintele Camerei, Roberta Ansatase, a multumit reprezentantilor puterii si ai PNL pentru prezenta in plen si pentru vot.


Deputatul PSD Marian Saniuta a sustinut, in plenul Camerei, ca proiectul Legii ANI este vechi, incomplet si neconstitutional, aratind ca Agentia poate fi folosita ca element de lupta politica. El a mai spus ca PSD sustine nevoia de transparenta si oprice masura de control al averilor demnitarilor, dar nu doreste ca in Romania sa se repete in perioada urmatoare situatia "dosarelor instrumentate politic dupa anul 2005". El a remarcat ca proiectul de lege este incomplet pentru ca nu se refera si la presedintii consiliilor judetene, primari si viceprimari.

Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a respins, criticile aduse de PSD la raportul intocmit la legea ANI si a aratat ca Parlamentul are obligatia de a pune aceasta lege in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Buda a spus ca deputatii PSD nu au depus, in Comisie, nici un amendament la lege, iar votul dat a fost in unanimitate.


"Dizidentul" Oajdea s-a abtinut de la vot pentru ca nu a fost convocat oficial in sesiune


Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat ca s-a abtinut la votul asupra Legii ANI deoarece nu a fost convocat oficial la sesiunea extraordinara si nu a avut posibilitatea de a depune amendamente la aceasta lege. Oajdea a anuntat ca a depus la presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o solicitare de a fi sanctionati cei care nu l-au convocat oficial in sesiunea extraordinara. El a aratat ca principiul Legii ANI este corect, dar avea amendamente de depus la aceasta lege si nu a avut aceasta posibilitate pentru ca "nu a fost convocat oficial la aceasta sesiune extraordinara".

Conducerea PDL a propus, in urma cu doua luni, excluderea lui Daniel Oajdea din PDL pentru ca a votat in favoarea motiunii de cenzura a PSD, decizia finala urmind a fi luata in cadrul Consiliului National de Coordonare al partidului.


IPP cere explicatii, PSD spune ca trebuie sa fie un text nou de lege


Institutul pentru Politici Publice (IPP) critica decizia PSD de a nu participa la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor a Legii ANI, cerindu-le lui Victor Ponta si lui Viorel Hrebenciuc sa explice motivele acestui gest. Institutul le aminteste tuturor deputatilor PSD ca, potrivit Regulamentului de functionare si organizare al Camerei Deputatilor, nu exista posibilitatea de a semna lista de prezenta, dar de a nu participa la vot.

Presedintele PSD, Victor Ponta, afirmase anterior, ca BPN a decis ca deputatii partidului sa nu participe la plenul Camerei intrucit pe ordinea de zi figureaza doar Legea ANI, nu si ordonantele Guvernului. "Atit timp cit problemele de neconstitutionalitate ridicate de Curtea Constitutionala nu au fost indepartate si atit timp cit Guvernul nu a venit cu un nou text, in concordanta si cu cerintele UE, si cu cele ale Curtii Constitutionale, decizia apartine doar majoritatii guvernamentale, iar noi nu participam la acest vot", a spus presedintele PSD. El a explicat gestul deputatilor social-democrati prin aceea ca Guvernul nu a propus un nou text pentru Legea ANI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.