Național

Basescu si Ghimpu promit ca acordarea cetateniei romăne moldovenilor va continua

Ziarul de Vrancea
14 aug 2010 570 vizualizări
Presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a calificat drept "speculatii" comentariile din presa occidentala potrivit carora, prin acordarea cetateniei romăne moldovenilor, Romănia ar introduce in Europa, pe usa din jos, oameni care n-ar avea ce sa caute acolo

"Noi sintem romani, sintem de acelasi singe si dreptul national si cel international acorda cetatenia romana cetatenilor Republicii Moldova si urmasilor lor care au locuit pe teritoriul romanesc pina in 1940", a afirmat Ghimpu pentru HotNews.ro.

La rindul sau, presedintele Traian Basescu a afirmat ca "facem ceea ce au facut toate tarile in situatia noastra: cetatenilor carora li s-a luat cetatenia fara voia lor, prin decizii politice, le cream un sistem preferential de obtinere a cetateniei". Seful statului roman a adaugat ca nu are de ce sa se teama ca acest subiect ar putea impiedica intrarea Romaniei in spatiul Schengen. "Romania respecta Conventia Consiliului Europei din 1997 cu privire la acordarea cetateniei: noi nu acordam cetatenie in bloc, ci in baza unor solicitari individuale", a precizat el.


Basescu critica Le Figaro si doua ziare britanice pentru modul in care scriu despre moldoveni


Presedintele Traian Basescu a criticat modul in care publicatia Le Figaro si doua tabloide britanice scriu despre cetatenii moldoveni care lucreaza la negru in statele UE. "Anul acesta Romania a acordat circa 17.000 de cetatenii cetatenilor care si-au pierdut abuziv cetatenia romana. Marea lor majoritate aveau urmatoarea problema: facusera studii in Romania, nu aveau cetatenie romana si nu puteau sa se angajeze legal pe teritoriul Romaniei. Ei lucreaza acum la multinationale, in diverse firme. Le Figaro si cele doua tabloide britanice confunda un lucru pe care il accepta: Republica Moldova are circa 600.000 de cetateni care lucreaza de ani de zile in Marea Britanie, in Italia, in Spania... Cei mai multi dintre ei sint exploatati la negru. Neavind contracte de munca, sint pe piata neagra a fortei de munca. Pentru cele doua tabloide britanice si pentru Le Figaro, la care nu ma asteptam, pentru ca stiu ca este un ziar de tinuta si nu putea sa se lanseze in astfel de afirmatii fara a verifica... Dar presa incearca sa ascunda o realitate care s-a intimplat si cu romanii pe piata fortei de munca a UE - munca la negru", a declarat Traian Basescu la Hotnews.


Inca 314 persoane devin luni cetateni romani


314 persoane vor depune luni, 16 august, juramintul de credinta pentru dobindirea cetateniei romane, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC). Potrivit statisticilor, in perioada 2007-2010, pe teritoriul Romaniei, au depus juramintul de credinta fata de tara 7.547 de persoane, aproape 60% dintre acestea (4.295) obtinind certificatul de cetatenie dupa 1 iunie 2009.

Comisia pentru Cetatenie a solutionat, de la inceputul acestui an, 18.487 cereri. Dintre acestea, 17.532 cereri se refera la redobindirea cetateniei de catre persoane care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau descendenti pina la gradul trei ai acestora, 746 cereri au fost depuse de persoane care au renuntat la cetatenia romana, in timp ce 209 cereri au fost formulate de catre persoane care nu au mai avut niciodata cetatenia romana. ANC precizeaza ca, in acest an, au fost inregistrate 54.197 de cereri de acordare si redobindire a cetateniei romane. Conform legii, cetatenia romana se dobindeste la data depunerii juramintului de credinta. Dupa depunerea juramintului, se elibereaza certificatul de cetatenie romana, document care atesta calitatea de cetatean roman.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.