Național

Eruptiile solare medii au efecte stimulative asupra creierului

Ziarul de Vrancea
5 aug 2010 649 vizualizări
Pamintul a fost afectat, ieri, de o furtuna geomagnetica majora, cauzata de o ejectie solara de masa, a declarat, ieri, seful Sectiei de astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, Cristiana Dumitrache

Ea a spus ca asistam la furtuni geomagnetice majore, cu efecte industriale asupra cablurilor de curent electric - asa cum au avut loc in Canada in 1981, asupra conductelor de petrol si a mijloacelor de comunicatie, cu urmari neplacute si asupra organismului fiintelor vii, atunci cind indicele KP al cimpului magnetic terestru depaseste 5, miercuri inregistrindu-se un indice de 6.

"S-a constatat ca furtunile mici si medii sint stimulative pentru creierul oamenilor. De asemenea, studii recente arata ca furtunile actioneaza asupra hipotalamusului si ca modifica proportia elementelor componente din singe. Poti fii sanatos, iar aceste modificari tot au loc", a spus Cristiana Dumitrache. Potrivit acesteia, "poti sa stai si in buncar, ca tot nu ai cum scapa de o furtuna geomagnetica mare". Ea a precizat ca ultima furtuna geomagnetica majora, de indice 7, a fost pe 5 aprilie 2010, fiind considerata una dintre cele mai puternice ale anului. Actuala ejectie de masa, pornita de pe Soare in noaptea trecuta, este a doua, dupa cea de pe 1 august, care a fost de intensitate mica. NASA a lansat o avertizare privind efectele exploziei solare produse pe 1 august, pe care specialistii au denumit-o \'tsunami solar\', asupra Pamintului, semnalind, potrivit Cristinei Dumitrescu, si ejectia solara inregistrata miercuri. O furtuna solara mult mai puternica a avut loc la sfirsitului lunii august 1859. Cunoscuta sub numele de \'Carrington Event\', dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat retelele telegrafice, care au picat, stilpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale. Astronomii afirma ca un lant de explozii solare de intensitate mare este asteptat la sfirsitul anului 2012. Potrivit sefului Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, aceste \'furtuni\' nu se pot prognoza, iar ele vor creste cu cit se apropie mai mult 2012, de la anul putindu-ne astepta la ejectii de masa mai dese si mai puternice, la furtuni geomagnetice indreptate spre Pamint, aproximativ citeva pe zi, asa cum, de altfel, au fost in fiecare ciclu solar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.