Național

Pomanagii versus workaholici

Ziarul de Vrancea
3 aug 2010 585 vizualizări
3 milioane de romani sint asistati sociali n unii dintre ei au vile si masini de lux n pensionatii pe caz de boala muncesc in strainatate, iar orbii conduc masini n sute de mii de romani beneficiaza de ajutoare sociale ilegale, in timp ce o foarte restrinsa categorie se speteste muncind n statistic, putinii romani care muncesc isi petrec la serviciu cel mai mult timp dintre europeni

Aberatiile sistemului de asistenta sociala si incalcarile flagrante ale legii arata cum romanii isi fura singuri caciula. In urma verificarilor persoanelor asistate social de catre autoritati, zeci de mii de "pomanagii" au pierdut ajutorul de la stat. Este cazul unor persoane cu handicap vizual inchipuit care nu au nici o problema in a conduce masini, de beneficiari ai venitului minim garantat care au vila si masini. Ministerul Muncii a descoperit 26.000 (24%) de dosare ajutoare sociale ilegale, in urma controlului demarat in toata tara, dupa verificarea a 50% dintre dosarele in baza carora este asigurat venitul minim garantat. In timpul verificarilor, inspectorii au gasit multi romani cu ajutor social traiesc in conditii de lux: in Vilcea si Mehedinti au fost desoperite familii care aveau vile si masini luxoase in curte, dar traiau pe banii statului. In localitati din judetele Bacau, Prahova, Timis si Prahova au fost anulate toate dosarele incheiate pentru venitul minim garantat, numarul acestora ridicindu-se la peste 10.000 persoane. In cazul indemnizatiilor pentru handicap, din cele peste 40.000 dosare verificate au fost suspendate circa 6.000 dosare, din cauza suspiciunilor de frauda, urmind sa fie aplicate "sanctiuni juridice si penale". Si aici autoritatile au avut parte de surprize: au aflat ca orbii pot conduce. Doar in Dimbovita 70 de persoane cu handicap vizual au permis de conducere. Si in Timisoara orbii merg fara baston si folosec bicicleta ca sa se deplaseze. Nici pensionarii pe caz de boala nu sint de fapt atit de bolnavi pe cit arata dosarele lor. Ministrul Muncii, Mihai Seitan sustine ca au fost verificate si 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la anularea a 3.200 dintre ele. Controalele vor dura pina la sfirsitul anului, institutia sperind sa verifice cele 917.000 de pensii de invaliditate. "Am ajuns sa avem unul dintre cele mai generoase, ineficiente sisteme din Europa referitoare la asistenta sociala. E paradoxal sa fie generos, dar sa fie si ineficient, dar realitatea spune acest lucru. Avem peste 12 milioane de indemnizatii/om intr-o luna, asta inseamna, sigur, ca nu 12 milioane de oameni profita, sint 5-6 milioane de oameni care profita de astfel de sprijin, unii profita de cite doua, trei sau patru. Am ajuns sa cream un sistem pervers care incurajaza nemunca", a declarat ministrul ministrul Muncii


Bolnavii inchipuiti doboara recordurile


Nici la capitolul bolnavi inchipuiti nu stam mai bine. In primele trei saptamini de la crearea \'\'politiei concediilor medicale\'\', Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate fusese suplimentat cu peste 900.000 lei din amenzile aplicate si sumele incasate ca urmare a respingerii de la plata a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal. Astfel, daca numai intr-o luna statul pierdea 900.000 de lei din concediile medicale acordate ilegal, la nivelul unui an calendaristic suma ajungea la peste 10, 8 milioane de lei (2, 5 milioane de euro). Iar controalele demarate de Ministerul Sanatatii nu i-a oprit nici pe medici, nici pe pacienti. Astfel, din cele 9.410 certificate de concediu medical verificate de catre echipele de control, in cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv pentru care 103 medici au fost sanctionati.


O treime din populatia Romaniei beneficiaza de ajutor social


In primul trimestru al acestui an, s-au acordat aproximativ 7 milioane de ajutoare sociale. Astfel, aproximativ o treime din populatia totala beneficia de ajutor social de la stat.

Dintre cele 7 milioane de ajutoare, aproximativ patru milioane sint alocatii pentru copii, iar restul de aproape 3 milioane sint ajutoare sociale pentru persoanele cu venit minim garantat, indemnizatii pentru persoanele cu handicap, indemnizatii pentru cei bolnavi de HIV sau ajutoare pentru familii cu mai multi copii sau cu un singur parinte. Doar pentru cei 3 milioane de romani statul a platit pe primele trei luni din 2010 aproximativ 800 de milioane de lei.



Romanii muncesc cel mai mult dintre europeni


Angajatii romani muncesc cele mai multe ore pe saptamina dintre toti cetatenii Uniunii Europene si au cele mai putine zile de concediu, potrivit celei mai recente monitorizari realizate de European Industrial Relations Observatory (EIRO). Numarul orelor muncite efectiv de angajatii din Romania este de 41,2 pe saptamina, clasament in care sintem urmati de Malta (40,7 ore pe saptamina), Marea Britanie (40,6 ore), Luxemburg (40,6 ore), Bulgaria si Slovenia (cite 40,5 ore). Nici la numarul zilelor de concediu nu stam mai bine. Cele 21 de zile de concediu de odihna pe an situeaza Romania la coada clasamentului european, fiind depasita doar de Cipru si Estonia, cu doar 20 de zile de concediu pe an. Tarile din UE in care se munceste cel mai putin sint Finlanda (doar 37,3 ore pe saptamina muncite efectiv), Franta (37,4 ore), Irlanda (37,4), Italia (37,9), Danemarca (38,2), Belgia (38,2) si Suedia (38,3). Cele mai multe zile de concediu de odihna se acorda in Danemarca si Germania (cite 30 pe an), urmate de Italia (28), Olanda (25,6) si un grup de state care isi lasa angajatii 25 de zile pe an in concediu - Austria, Cehia, Finlanda, Franta. Potrivit unui studiu realizat in martie, 66% dintre romani sustin ca fac ore suplimentare, jumatate dintre acestia fiind obligati sa vina uneori la serviciu si in weekend. Mai mult de jumatate dintre salariatii romani stau peste program voluntar deoarece s-ar gindi ca le-ar fi foarte greu sa-si gaseasca un nou loc de munca, in cazul in care ar fi concediati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.