Național

Prostia e nemuritoare

Ziarul de Vrancea
26 iul 2010 442 vizualizări
41% dintre romani l-ar alege presedinte pe Ceausescu

Fostul dictator comunist este considerat un conducator pozitiv de aproape jumatate dintre romani n 84% dintre cei intrebati nu l-ar fi condamnat la moarte n "datele nu arata ca oamenii au luat-o razna, ci mai degraba ca traim o criza de identitate a poporului roman", sustine realizatorul sondajului, Vasile Dincu


Daca ar mai fi in viata, Nicolae Ceausescu ar fi principalul contrandidat al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu la alegerile prezidentiale. Un sondaj realizat de IRES in perioada 21-23 iulie arata ca 41% dintre romani ar fi gata sa-l voteze la prezidentiale pe fostul lider comunist, in timp ce 52% spun ca nu ar face-o. Chiar mai multi decit cei care spun ca l-ar vota - 49% - spun ca Ceausescu ar fost un conducator bun, fata de doar 15% care afirma contrariul. Sotia acestuia, Elena, e la polul opus - 67% o considera un lider negativ, doar 9% afirmind ca acesta a avut un rol pozitiv. 71% dintre cei care au raspuns chestionarului spun ca fostul dictator comunist nu si-ar meritat soarta de care a avut parte, 80% spun ca nu a avut parte de un proces corect, iar 84% dintre romani nu ar fi votat pentru condamnarea sa la moarte. Mai mult, aproape 70% dintre cei chestionati cred ca persoanele care l-au condamnat pe Ceausescu la moarte ar trebui sa plateasca. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1460 de persoane si are o eroare maxima de ± 2,7%.


Vasile Dincu: Criza si deshumarea au accentuat nostalgia dupa Ceausescu


Fondatorul IRES, sociologul Vasile Dincu, spune ca nostalgia fata de comunism a fost amplificata si de recenta deshumare a sotilor Ceausescu. "De deshumare si de criza. Oamenii percep o vina a politicienilor pentru ceea ce se intimpla. Datele nu arata ca oamenii au luat-o razna, ci mai degraba ca traim o criza de identitate a poporului roman. Lipsa unui proiect national, lipsa unor repere care sa dirijeze evolutia Romaniei spre ceva ii face pe oameni sa caute repere in trecut". Dincu mai spune ca, cea mai plauzibila explicatie este "optiunea unor tineri pentru o valorizare pozitiva a figurilor trecutului". "Crizele de identitate sint asociate cu adevarate tulburari de constiinta ale popoarelor. Sint aproape 90% dintre romani care spun ca lucrurile merg intr-o directie gresita si, dintre absolventii de liceu, aproape 80% isi vad viitorul in emigratie, undeva departe de locul in care sint acum, intr-un viitor cetos, fara determinari concrete. Sint doar o parte din reperele unei stari de anomie sau crize de identitate pe care le resimtim in multe din judecatile pe care le facem", mai spune Vasile Dincu. El sustine, de asemenea, ca aici apare si o degringolada politica legata de mobilizarea exclusilor, a electoratului dependent care se plimba mereu spre cei care detin puterea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.