Național

Guvernul propune minunea minunilor: procese de trei zile

Ziarul de Vrancea
24 iul 2010 582 vizualizări
Proiectul legii micii reforme" in justitie instituie obligatia judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, fata de saptamini sau luni in prezent n pentru evitarea aminarilor la nesfirsit, odata ce ai primit oficial o citatie cu termen, se considera ca esti avizat si de celelalte termene ulterioare

Guvernul a avizat, ieri, in sedinta speciala, proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit "legea micii reforme" in justitie, dupa ce actul a fost discutat si de presedintele Traian Basescu cu presedintele CSM. Prin proiectul de lege trimis spre aprobare la Parlament se preconizeaza instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta. "Nu vom mai avea termene in instanta din trei in trei luni sau, uneori, chiar din sase in sase luni - depinde de nivelul instantei - ci dimpotriva, chiar in aceeasi saptamina putem avea doua sau trei termene pentru a solutiona mai repede procesele aflate pe rolul instantelor de judecata", a spus premierul Emil Boc. De asemenea, pentru a se evita lungimea proceselor si cazurile in care se obtin aminari permanente ale proceselor, pentru faptul ca persoanele nu au fost citate sau nu au fost citate corect ori nu au stiut ca au fost citate, a fost instituita regula conform careia partea care a primit citatia pentru un termen de judecata va fi prezumata ca are cunostinta si despre termenele de judecata ulterioare.

A fost eliminata si calea de atac a recursului impotriva hotaririi prin care judecatorii solutioneaza plingerea formulata impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si aplicarea unei sanctiuni. "Acum, daca ai o contraventie la legea circulatiei - ca ai depasit viteza - te duci la judecatorie, se da o sentinta, dupa care mai ai o cale de atac. Si numai in 2009 au fost 174.000 de cauze la judecatorii si la instantele superioare pe aceasta motivatie. Acum, o singura cale de atac: la judecatorie. Prima si ultima solutie acolo se da si se incheie aceasta etapa. Nu mai aglomeram rolul instantelor de judecata si eliminam incertitudinea cu privire la aceste situatii. Ti-a fost retras sau nu carnetul de sofer, platesti amenda sau nu. Rapid, printr-o singura cale de atac: decizie judecatorului ramine definitiva", a spus Boc.


Se instituie procedura impacarii partilor


De asemenea, tot in acest caz al Codului Penal se instituie procedura impacarii partilor, care inlatura raspunderea penala, pentru un anumit gen de infractiuni, de o gravitate mai redusa. "Nu ne intereseaza ca oamenii sa mearga neaparat in puscarie. Daca se realizeaza impacarea partilor se poate realiza inlaturarea raspunderii penale, evident, si cu solutionarea partii civile si a pretentiilor materiale.", a sustinut seful Guvernului.

De asemenea, se extinde procedura medierii, prin care persoanele implicate pot sa gaseasca o cale comuna de a solutiona un conflict, iar inainte sau cind merg in fata instantei sa fie deja intelese, prin procedura medierii, in cauzele comerciale si in cauzele de divort. Noutatea suplimentara o constituie faptul ca se poate realiza divortul prin acordul partilor si in situatia in care exista minori.


Reducere cu o treime a pedepsei pentru recunoasterea vinovatiei


Inculpatul care isi recunoaste vinovatia in fata instantei de judecata si admite ca probele administrate in faza de urmarire penala sint corecte va beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei sau cu o patrime a cuantumului amenzii. "Institutia recunoasterii vinovatiei" in opinia initiatorilor urmareste sa scurteze procesele judiciare si va diminua posturile. Astfel, instantele vor fi degrevate de foarte multe cauze, iar persoanele care isi recunosc vinovatia "realizeaza un prim pas spre indreptare".


Persoanele executate silit nu vor mai putea fi evacuate in timpul iernii


Proiectul de lege al "micii reforme" in justitie interzice evacuarea persoanelor din locuinte in intervalul 1 decembrie-1 martie, in cadrul unei proceduri de executare silita, cu exceptia cazurilor in care persoana care solicita executarea si evacuarea locuintei nu dispune de un domiciliu.

Se spera ca noul proiect de lege sa ajunga in Parlament in timpul sesiunii extraordinare pe care presedintele Traian Basescu a anuntat ca o convoaca pentru legea ANI.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.